Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarında sürdürülebilir iletişim yaratılmasında dijital mecraların rolü
- Tez No: 693822
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE GÜLAY ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir İletişim, Corporate Social Responsibility, Digitalization, Digital Transformation, Sustainability, Sustainable Communication
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk kavramıyla ilgili, uygulama ve stratejiler dikkate alındığında, evrensel standartlarıyla şirketler için son derece önemle takip edilen, organize edilen ve geliştirilen bir konudur. Sosyal sorumluluk projelerinin değeri, daha çok toplum gözünde farkındalık ve bilinç oluştukça artar. Faaliyetlerin içerikleri, fayda ve değer ile ilgili tüm çıktı ve sonuçları dijital dönüşümün etkisiyle, viral bir şekilde hızlı ve en uzak noktalara ulaşabilecek ve iletişimi yapılabilecek bir gündem sağlamaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin bilinirliği, dijital mecra kapsamındaki tüm öğeleri etkin bir şekilde kullanabilmenin yanı sıra, ancak sürdürülebilir iletişim sağlayan çalışmalar ile gerçekleşme fırsatı olabilir. Bu araştırmanın amacı, kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin sürdürülebilir iletişim sağlayarak bilinmesi bakış açısıyla, bu süreçte hangi dijital mecralardan ve kaynaklardan faydalanıldığı ve etkili olabileceğinin araştırılmasıdır. Araştırmanın verileri online anket yoluyla gerçekleşmiştir. Ağırlıklı İstanbul şehrinde yer alan 18 yaş ve üstü farklı katılımcılarla gerçekleştirilmiş olup, anket çıktılarıyla değerlendirilmeye alınan ve yanıtlarıyla uygun olan 797 kişi anketi değerlendirmede yer almıştır. Anketin analiz edilmesi ile ilgili yapılan çalışmada SPSS 21 programı kullanılmıştır. Çıktılar bu program desteği ile analiz edilme haline getirilmiştir. Araştırmada anket yoluyla katılımcıların sorulan başlıklarla ilgili cevaplar hem frekans hem de yüzde analizi olarak araştırma sonucunda yer almıştır. Verilere istinaden, değişkenlere yönelik ilişkiyi belirlemek amacıyla ki-kare analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering the practices and strategies regarding the concept of corporate social responsibility, it is an issue that is followed, organized and developed with utmost importance for companies with its universal standards. The value of social responsibility projects increases as awareness and consciousness develop in the eyes of the society. The content of the activities, all outputs and results related to benefit and value, with the effect of digital transformation, provide an agenda that can reach the farthest points and communicate virally. Awareness of corporate social responsibility activities can be an opportunity to use all elements within the scope of digital media effectively, but only through activities that provide sustainable communication. The purpose of this research is to investigate which digital channels also resources which are used, the effective in this process, with the perspective of knowing corporate social responsibility activities by providing sustainable communication. The data of the research was realized through an online survey. It was carried out with different participants aged 18 and over, mainly located in the cities of Istanbul, Kayseri and Izmir, and 797 questionnaires were taken into consideration, which were evaluated with the survey outputs and which were appropriate with their answers. The result of a survey was analyzed using the SPSS 21 program. In the research, the answers of the participants about the topics asked through the questionnaire were included as a result of the research as both frequency and percentage analysis. Based on the data, chi-square analysis was performed to determine the relationship between the variables.