Ölüme bağlı tasarruflarda koşul ve yüklemeler
Conditions and charges in testamentary disposition
  1. Tez No: 693823
  2. Yazar: MÜJGAN GÖMEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüme Bağlı Tasarruf, Koşul, Yükleme, Testamentary Disposition, Condition, Charge
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsanların hayattayken kendi kararlarını alma ve gerçekleştirme imkânları vardır. Öldükten sonra da insanların isteklerinin yerine getirilmesine imkân veren çalışma alanı ölüme bağlı tasarruflardır. Kişinin ölümünden sonra dahi arzu ve isteklerinin gerçekleştirilmesine imkân vermesinden ötürü ölüme bağlı tasarrufların önemi büyüktür. İnsanların öldükten sonra geride kalan mallarının akıbeti ile ilgili karar verme imkânı kalmayacağından ölüme bağlı tasarrufların geçerliliği hususu büyük önem taşımaktadır. Miras bırakan, ölüme bağlı tasarruflarını bazı koşul ve yüklemelere tabi tutabilir. Bu koşul ve yüklemelerin hangi şartlarda ve nasıl geçerli olacağı hususunun incelenmesi ölüme bağlı tasarrufların geçerliliği ve mirasçıların hakları açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada miras bırakanın yaptığı ölüme bağlı tasarrufların neler olduğu, bu ölüme bağlı tasarruflara geçerli olacak şekilde nasıl koşullar ve yüklemeler getirilebileceği ve hangi koşul ve yüklemelerin ölüme bağlı tasarrufları geçersiz hale getireceği üzerinde durulacaktır. Çalışma üç bölümden oluşacak şekilde hazırlanmıştır. Birinci bölümde, ölüme bağlı tasarruf kavramı ve çeşitleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise ölüme bağlı tasarruflarda koşul kavramı, hukuki niteliği, çeşitlerinin neler olduğu açıklanmış, koşulun ölüme bağlı tasarruflar üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise yükleme kavramı ve çeşitleri üzerinde durulmuş ve yüklemenin ölüme bağlı tasarruflar üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Çalışmayla ilgili olarak teorik bilginin yanında uygulamadaki örneklerle ve Yargıtay kararlarıyla karşılaştırmalı olarak inceleme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
People have their own means and realize their decisions in every possible matter while alive. The area of study that enables people to fulfill the will and desires of the people after day pass away is testamentary dispositions. Testamentary dispositions are also very crucial in taht they permit will and desires of the individuals to be fulfilled even after their death. As the individuals will not be able to decide on the fate of their assets left behind upon their death, the subject of the validity of testamentary dispositions is of great importance. The inheritor can subject his/her testamentary disposition to certain conditions and charges in accordance with his/her will and desires. Examining the subject, which is in which circumstances and how those conditions and charges will be valid, has an importance in terms of validity of the testamentary dispositions and rights of the theirs. This study will examine what can be the testamentary dispositions made by the inheritors in addition to what conditiond and acharges will apply to testamentary dispositions. Moreover, this study will focus on what kind of conditions and charges can invalidate the testamentary dispositions. The study consists of three parts. The firs part focuses on the concept of testamentary disposition and its forms. The second part explains the concept of testamentary dispositions, its legal characteristics and its forms and discusses the effects of the condition on the testamentary dispositions. Lastly, the third part elaborates the concept of charge and its forms and also discusses the effects of the caherge on testamentary dispositions. A comparative analysis has been in our study by examining the cases in practice and Supreme Court verdicts in addition to theoretical literature.