Yetişkin bireylerin hedonik açlık durumları ile dürtüsellik ve aşırı besin isteği durumları arasındaki ilişki
The relationship between hedonic hunger and impulsivity and excessive food desire in adults
- Tez No: 693889
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİŞAN BURAK YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hedonik Açlık, Dürtüsellik, Aşırı Besin İsteği, Hedonic Hunger, Impulsivity, Excessive Food Desire
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Hedonik açlık, vücudun metabolik ihtiyaç olmadan besinlere karşı istek duyulması ve zevk-haz için besin tüketmesi olarak ifade edilmektedir. Dürtüsellik, sonuçlarını hesaba katmadan plansız hareket etme, sabırsız olmak, heyecan ve zevk odaklı olarak çoğunlukla istenmeyen sonuçlara sebebiyet veren davranış olarak ifade edilen kavramdır. Aşırı besin isteği ise, besine karşı yoğun tüketme isteği ve özlem olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda, araştırmada yetişkin bireylerin hedonik açlık durumları ile dürtüsellik ve aşırı besin isteği durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktır. Bu araştırmanın evrenini Samsun ilinde yaşayan 18-65 yaş arası yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise basit rast gele örneklem yöntemiyle seçilen Samsun ilinde yaşayan 18-65 yaş arası (336 kadın ve 74 erkek) yetişkin 410 birey oluşturmaktadır. Araştırmada 18-65 yaş arası yetişkin bireylerin hedonik açlık durumları ile dürtüsellik ve aşırı besin isteği durumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline göre yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, hedonik açlık durumları ile aşırı besin isteği, dürtüsellik arasında anlamlı bir ilişki ortaya koyulmaktadır ve yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre dürtüsellik, hedonik açlığı ve aşırı besin isteğini anlamlı derecede yordamaktadır. Hedonik açlık ile yaş değişkeni arasında anlamlı bir farklılık saptanmaktadır. Hedonik açlık ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmektedir. Dürtüsellik ile yaş ve gelir durumu arasında istatiksel anlamlı bir farklılık saptanmaktadır. Aynı zamanda aşırı besin isteği ile dürtüsellik arasında da anlamlı bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hedonic hunger is expressed as the body's desire for food without metabolic need and consuming food for pleasure-pleasure. Impulsivity is a concept that is expressed as a behavior that causes undesired results, mostly without taking into account the consequences, acting unplanned, being impatient, focused on excitement and pleasure. Excessive food craving is defined as the intense desire to consume and craving for food. In this context, it is aimed to examine the relationship between hedonic hunger and impulsivity and excessive food cravings in adults. The population of this research consists of adult individuals between the ages of 18-65 living in Samsun. The sample of the study, on the other hand, consists of 410 adults aged 18-65 (336 females and 74 males) living in Samsun, which was selected by simple random sampling method. In the study, it was conducted according to the relational screening model, one of the general screening models, in order to determine the relationship between hedonic hunger and impulsivity and excessive food cravings in adults aged 18-65 years. According to the research findings, there is a significant relationship between hedonic hunger states and excessive food cravings and impulsivity, and according to the results of the multiple linear regression analysis, impulsivity significantly predicts hedonic hunger and excessive food cravings. There is a significant difference between hedonic hunger and the age variable. It is seen that there is no significant difference between hedonic hunger and gender variable. There is a statistically significant difference between impulsivity and age and income status. At the same time, it was concluded that there is a significant relationship between excessive food cravings and impulsivity.