Hedge fonlar, yatırım stratejileri: Türkiye ve dünya performanslarının incelenmesi
Hedge funds, investment strategies: A review of Turkish and world performances
  1. Tez No: 693888
  2. Yazar: AYKAN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSRAFİL ZOR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Hedge fonlar, performans ölçüm Oranları, yatırım stratejileri, Hedge funds, performance measurement ratios, investment strategies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma ülkeler bazında hedge fonların performanslarını değerlendirmek, hedge fonların hangi yatırım stratejilerini uyguladıklarını, hangi yatırım stratejisinin uygulamada başarılı hangisinin başarısız olduğunu tespit etmek, hazine bonosu getirileri, piyasa getirileri ve faaliyet süresinin hedge fon getirilerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Türkiye ve 25 ülkede 1999-2018 yılları arasında en az 3 yıl faaliyet gösteren toplam 2.063 hedge fonun verileri kullanılmıştır. Elde edilen veriler Excel, Stata/MP 15 ve IBM SPSS Statistics 25 programlarında analiz edilmiş, performans, başarı, korelasyon ve panel veri analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularında faaliyet süreleri boyunca ABD, Cayman Adaları, Danimarka, Güney Afrika, Mauritius ve Türkiye hedge fonlarının yüksek ortalama getiriye sahip oldukları, Danimarka, Güney Afrika, Jersey, İrlanda, İtalya ve Türkiye hedge fonlarının sıklıkla pozitif getiri sağladıkları, ABD, Cayman Adaları, Danimarka, İrlanda, Lüksemburg ve Mauritius, hedge fonlarının Sharpe oranlarının yüksek olduğu, ABD, Birleşik Krallık, Danimarka, Güney Afrika, İtalya, Mauritius hedge fonlarının yüksek Jensen alfasına sahip oldukları tespit edilmiştir. Araştırmada hedge fonların en çok long/short, sabit getirili, kantitatif/yönetilen vadeli işlemler, gelişmekte olan piyasalar ve çoklu yatırım stratejilerini kullandıkları gözlemlenmiş, hedge fonların arbitraj, long-short, olay güdümlü, sabit getirili, sektör bazlı ve uzun yatırım stratejilerinde diğer yatırım stratejilerine göre daha başarılı olduklarına ulaşılmıştır. Araştırmada diğer elde edilen önemli bir sonuçta, piyasa getirileri ve faaliyet süresi ile hedge fon getirileri arasında anlamlı ilişkiler bulunurken hazine bonosu getirileri ile hedge fon getirileri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the performances of hedge funds on a country-by-country basis, to determine which investment strategies hedge funds apply and which investment strategy is successful and which is unsuccessful in practice, and to examine the effects of treasury bill returns, market returns and operating period on hedge fund returns. For this purpose, the data of a total of 2,063 hedge funds operating for at least 3 years between 1999 and 2018 in Turkey and 25 countries were used. The obtained data were analyzed in Excel, Stata/MP 15 and IBM SPSS Statistics 25 programs, and performance, success, correlation and panel data analyses were used. Research findings indicate that hedge funds of the USA, Cayman Islands, Denmark, South Africa, Mauritius and Turkey have high average returns during their operating periods; hedge funds of Denmark, South Africa, Jersey, Ireland, Italy and Turkey often provide positive returns; hedge funds of the USA, Cayman Islands, Denmark, Ireland, Luxembourg and Mauritius have high Sharpe ratios; and hedge funds of the USA, United Kingdom, Denmark, South Africa, Italy, and Mauritius have high Jensen alpha. In the research, it has been observed that hedge funds mostly use long/short, fixed income, quantitative/managed futures, emerging markets and multi investment strategies and hedge funds were found to be more successful in arbitrage, long-short, event-driven, fixed-income, sectoral and long-term investment strategies than in other investment strategies. Another important result of the research is that while there has been found significant relationships of hedge fund returns with market returns and operating period, there is no significant relationship between treasury bill returns and hedge fund returns.