Birleşik Arap Emirlikleri'nin Afrika Boynuzu politikası
The United Arab Emirates' policy Towards The Horn of Africa
- Tez No: 694000
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜRSEL BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika Boynuzu, Dış Politika, BAE, Horn of Africa, Foreign policy, UAESEMBOLLER
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşu Soğuk Savaş döneminde denk gelmektedir. Bölgesel güç dengeleri açısından göz ardı edilemeyecek bir devlet olan BAE'nin uluslararası alandaki faaliyetleri dikkatle takip edilmektedir. BAE'nin Afrika'da, özellikle Afrika Boynuzu bölgesindeki faaliyetleri de bu anlamda oldukça ilgi çekmektedir. BAE'nin kurulduğu ilk yıllarda dış politikası, bağımsızlık ve kalkınma odaklıdır. Ülke dış politikasında genel olarak ılımlılığı ve denge ilkesini benimsemiştir. 2010 yılından itibaren BAE'nin hem dış politikası hem de Afrika'ya yönelik politikası, ülkeyi yöneten liderlere ve bölgesel krizlere göre değimiştir. BAE, Afrika'nın hemen hemen tamamında, özellikle siyasi, ekonomik ve askeri olarak aktif bir varlık göstermektedir. Bu bağlamda bu çalışmada, yükselen bir bölgesel güç olarak değerlendirilen BAE'nin Afrika Boynuzu bölgesine yönelik bir politikasını olup olmadığı, bu politikanın temel olarak neyi hedeflediği, bu politika kapsamında bölge devletleri ile nasıl ilişkiler geliştirdiği, bölgede İran ve Türkiye'ye karşı hangi aktörleri desteklediği analiz edilmiştir. Tezin odaklandığı ana sorular BAE'nin Afrika Boynuzu'na yönelmedeki temel motivasyonu nedir? Bu hedeflere nasıl ulaşmaktadır? Bu hedeflere ulaşmak için kullandığı araçlar nelerdir? BAE Afrika Boynuzu'nda çeşitli çıkarlara sahiptir. BAE'nin kıtadaki ve Boynuzdaki çıkarları hem kendi bölgesindeki hem de çalışmaya konu bölgelerdeki çeşitli faktörlerden etkilenmiştir. Bu faktörler ağırlıklı olarak güvenlik teması alında toplanmış ve BAE, tehdit olarak algıladığı Müslüman Kardeşler, İran, Türkiye ve gıda krizi gibi sorunları çözmek için stratejik öneme sahip Afrika Boynuzu'na yönelmiştir. Bölge, BAE'ye hem coğrafi olarak yakın, hem doğal kaynaklar açısından zengin, hem de stratejik olarak deniz ticareti yolları üzerinde olduğundan dolayı BAE için önem arz etmiştir. Bu bağlamda Emirlik, Afrika Boynuzu'ndaki varlığını arttırarak bir taraftan güvenliğini sağlamaya çalışırken, diğer taraftan ekonomik güç elde etme amacı da gütmüştür.
Özet (Çeviri)
The establishment of the United Arab Emirates coincides with the Cold War era. As a state that cannot be ignored in terms of regional power balances, the activities of the UAE in the international arena are carefully followed. The activities of the UAE in Africa, especially in the Horn of Africa region, attract a lot of attention in this sense. In the first years of the UAE's establishment, its foreign policy was focused on independence and development. The principle of moderation and balance in general in the country's foreign policy. has adopted. Since 2010, both the UAE's foreign policy and its policy towards Africa have changed according to the leaders who run the country and regional crises. UAE, It has an active presence in almost all of Africa, especially politically, economically and militarily. In this context, in this study, whether the UAE, which is considered as a rising regional power, has a policy towards the Horn of Africa region, what this policy basically aims, within the scope of this policy, how it developed relations with the states of the region and which actors it supported against Iran and Turkey in the region were analyzed. The main questions that the thesis focuses on What is the UAE's main motivation for heading to the Horn of Africa? How does it achieve these goals? What are the tools it uses to achieve these goals? The UAE has several interests in the Horn of Africa. The UAE's interests in the continent and the Horn have been influenced by a variety of factors, both in its own region and in the areas under study. These factors are mainly gathered under the theme of security, and the UAE, the Muslim Brotherhood, Iran, Türkiye, which it perceives as a threat, He turned to the Horn of Africa, which has strategic importance to solve problems such as Turkey and the food crisis. The region has been important for the UAE because it is geographically close to the UAE, rich in natural resources, and strategically on the maritime trade routes. In this context, the Emirate while trying to ensure its security by increasing its presence in the Horn of Africa, it also sought to gain economic power.