The strategic engagement of Saudi Arabia, United Arab Emirates and Qatar in Somalia
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın Somali'deki stratejik katılımı
  1. Tez No: 773842
  2. Yazar: ABDİRAZAK ABUKAR OMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU DERSAN ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Çıkar, Dış Politika, Güvenlik, Rekabet, Etki, Afrika Boynuzu, Somali, Körfez, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Strategic Interest, Foreign Policy, Security, Rivalry, Influence, Horn of Africa, Somalia, Gulf, United Arab Emirates, Saudi Arabia, Qatar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın odak noktası, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'ın Afrika Boynuzu'nda yer alan ve çatışma, siyasi istikrarsızlık, terörizm ve kalıcı bir insani krizle boğuşan bir ülke olan Somali'ye yönelik aktif politikalarının stratejik analizi üzerinedir. Çalışmanın amacı, finansmanı, yatırımı ve siyasi etkisi Mogadişu'nun iç ve dış politikalarını etkileyen bahsi geçen üç Körfez Arap devletinin Somali'deki stratejik politikalarını incelemek ve değerlendirmektir. Çalışma ayrıca Somali'nin neden bahsi geçen petrol zengini ülkeler için ana odak noktası haline geldiğini ele alırken, aynı zamanda politikalarının Somali siyasi arenasını ne ölçüde etkilediğini de değerlendirmektedir. Afrika kıyılarıyla on yıllarca süren minimal ilişkilerden sonra Afrika Boynuzu'na doğru siyasi genişlemelerinin neden merkez üssü haline geldiğini incelemenin yanı sıra, aynı zamanda yukarıda bahsedilen üç Arap hükümetinin Somali'deki rolüne ışık tutması amaçlanmaktadır. Katar, Birleşik Arap Emirliği ve Suudi Arabistan'ın nüfuz yöntemlerini ve şu anda Somali ve Afrika Boynuzu'nda geçerli olan bölgesel rekabetleri de çalışmada analiz edilmektedir. Kendisinden daha güçlü ve daha zengin ulusların Somali ekonomisine ve dış ilişkilerine müdahaleleri, Somali için fırsatları ve aynı zamanda tehditleri bereaberinde getirmiştir. Karşılıklı ilişkiler açık bir şekilde denge eksikliğine dayanmaktadır. Kızıldeniz'in karşısındaki komşuları daha zengin, siyasi olarak daha istikrarlı ve iddialı orta güçler olarak kendilerini konumlandırırken, Somali yoksulluk, siyasi olarak istikrarsızlık ve savaştan mustariptir. Bu durum, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar'ın Somali'nin dinamik siyasi pazarında etkili dış aktörler olarak hızla öne çıkmasıyla sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study's focus is on the strategic interests of the growing involvement of the United Arab Emirates, Qatar, and Saudi Arabia in Somalia, a country in the Horn of Africa that has been plagued by conflict, political instability, terrorism, and a persistent humanitarian crisis for the past three decades. The purpose of this study is to examine and assess the strategic interests of the aforementioned three Gulf Arab states in Somalia, whose financing, investment, and political influence impact Mogadishu's domestic and foreign policies. The study additionally addresses why Somalia has become a major focus for these oil rich nations, while also assessing the extent to which their engagement has impacted the Somali political arena. In addition to examining why Somalia has become the epicentre for their political expansion into the Horn of Africa after decades of minimal relations with the African coast, the researcher also attempted to shed light on the role of the aforementioned three Arab governments in Somalia. The study also tries to make sense of the Qatari, Emirati, and Saudi methods of influence, and their regional rivalries that are now at play in Somalia and the Horn of Africa. The involvement of these stronger, wealthier nations in Somalia's economy and foreign affairs has brought possibilities, but not without hazards. There is a glaring lack of balance in the relationship. Its neighbours across the Red Sea are richer, more politically stable, and progressively exerting their status as assertive middle powers, whereas Somalia is impoverished, politically turbulent, and afflicted by war. This has resulted in, the United Arab Emirates, Saudi Arabia, and Qatar rapidly rising to prominence as influential external actors in Somalia's dynamic political marketplace.