Kur'an'da derece kelimesi
Degree word (of rank) in the Qur'ān
- Tez No: 694025
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Derece Farkı, Üstünlük, Fazilet, Makam, Yükselme, Öne Geçme, Cennet Derecesi, Cehennem Derekesi, Tafsir, Degree differences, superiority, virtue, position, ascending, leading, degrees in Heaven, levels of Hell
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hayatın amacının imtihan olması, dünyadaki dereceler ve üstünlüklere herkesin ulaşamayacağı realitesi Kuran'da hatırlatılmış, ahiret üstünlüklerinin ve derecelerinin daha büyük olduğu belirtilerek insanların sonsuz hayat olan ahiret başarısı ve dereceleri için çalışmaları teşvik edilmiştir. İnsanlar için amelleri neticesinde ahiret dereceleri söz konusudur. Hangi amellerin büyük dereceleri kazandıracağını, bu dereceleri arzulayan ve büyük başarı için çalışan müminlere sunmak amacıyla bu konuyu seçtik. Tezimizde Kur'an'da derece kelimesinin geçtiği ayetleri, klasik ve çağdaş Tefsir kitaplarında yapılan açıklamalar ışığında inceledik. Derece kelimesine anlam yakınlığı olan kelimeler ile Cennet ve Cehennemin tanıtıldığı ayetlerden ahiret derecesi, cennet makamı ya da cehennem seviyesi sayılabilecek kavramları tespit edip sözlükler ve tefsir kitaplarından istifade ederek açıkladık. Dünyadaki derece farklarının imtihan ve sosyal iş bölümü için bir sebep kılındığı belirtilmektedir. Erkek ve kadın cinsi arasında derece farkı, erkeğe yaratılıştan verilen özellikler sebebiyle yüklenmiş sorumlulukların bir sonucudur. Bu sorumluluklarına eşdeğer olarak kadınlarda olmayan bir takım haklara sahiptirler. Ahiret derecesi olarak derece kelimesi olumlu ve olumsuz manada her seviyeyi ifade etmekle birlikte Kur'an'da çoğu derece kelimesi Cennet makamı ya da üstün kişilerin fazileti anlamında geçmektedir. Her insanın dünyada işlediği ameli neticesinde cennette ya da cehennemde bir derecesi vardır. İnsanı üstün derecelere yükseltecek işlerin başında faydalanılan ilim gelmektedir. Yüksek derecelere kişiyi ulaştıran diğer ameller, gerçek bir imanın yansıması olan ve zor zamanlarda gerçekleştirilen hicret, cihad, İslam'ın zayıf olduğu dönemlerde destek olmak için infak ve mücadele etmek gibi işlerdir. En yüksek derecede olanlar sırasıyla Nebiler, Sıddıklar, Şehidler ve Salihlerdir. İlliyyun, Mak'ad-ı Sıdk, Kademe sıdk, Makam-ı Mahmud cennet makamı ifade eden Kuran kelime ve terkipleridir. Peygamberler arası derece farkları ve üstünlükler, Peygamber olma cihetiyle değil, nübüvvetten hariç diğer Peygamberlerden farklı olarak verilen şeyler sebebiyledir.
Özet (Çeviri)
The Qur'ān points out that the purpose of life is to be tested, the degrees and superiorities in the world cannot be reached by everyone whereas the superiority and degrees of the here after are greater, and worth working for the success and degrees of the here after, which is eternal life. We aimed to present it to people's attention that which deeds will bring great degrees to believers who work for great success. We examined the verses in which the word degree is mentioned in the Qur'ān in the light of the explanations made in classical and contemporary Tafsir books and dictionaries. The difference in degree between the male and female gender is grounded in the responsibilities given to men due to the characteristics given by creation. Although the word degree (ranks) expresses all levels in a positive and negative sense, most of the words in the Qur'ān point out the station of heaven or the virtue of superior people. Every person has a degree in heaven or hell. Knowledge that turns into action comes first among the things that will raise people to superior degrees. Other deeds, which are the reflection of a true faith and are carried out in difficult times, such as migration, jihad, donations and struggle to support in times when Islam is that failing. The highest rank are the Nebiyyîn, Sıddîkîn, Şuhedâ and Sâlihîn in the Qur'ān. Illiyyun, Mak'ad-ı Sıdk, Kademe Sıdk, Makam-ı Mahmud are the words and compositions of the Qur'ān expressing the position of heaven. The differences in degrees and superiorities between prophets are because of things given differently from other prophets except prophethood.