Kur'an'da kelime kader ve ecel kavramlarının tahlili
In the Qur?ân word (kalimah), fate (qadar) and term (ajal) of the concept analysis
- Tez No: 241440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kader, Ecel, Kelime, Ölçü, Ölüm, Süre, Word (kalimah), fate (qadar), term (ajal), measure, death
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kendine has bir kavram dünyası olan Kur'an, miladi yedinci yüzyıldaki Arapçanın dil yapısına göre nazil olmuştur. Bu açıdan nüzul döneminde kullanılan Arapçanın bilinmesi Kur'an'ı anlamada son derece öneme sahiptir. Ayrıca ayetlerin siyak ve sibakı ile kelimelerin asli anlamları mutlak surette dikkate alınmalıdır. Bu çalışmamızda, Ku'an'daki ?kelime?, ?kader? ve ?ecel? kavramlarını yukarıdaki hususlar çerçevesinde etraflıca inceledik. Araştırmamızın konusunu teşkil eden mezkûr kavramları tercih etmemizin sebebi, söz konusu kavramlara Kur'an'daki kullanımının dışında anlamlar yüklendiği yönündeki tespitimizdir.Mesela kader kelimesi, insanın değiştirilemez alın yazısı şeklinde anlaşılmıştır. Çalışmamızda kader kavramının Kur'an'da ?bir şeyi ölçmek, biçmek, belli bir plan dahilinde yapmak? anlamlarında kullanıldığını gördük. Bunun yanında ?Allah'ın ezelde takdir ettiği hüküm? şeklindeki anlamın ?kelime? kavramı tarafından karşılandığını tespit ettik. İncelediğimiz diğer kavram olan ecel, belirli bir sürenin sonunu ifade eder. Bu süre, önceden takdir edildiği için kader ve kelime kavramlarıyla dolaylı da olsa ilişkilidir. Bütün bunların neticesinde şu sonuca vardık ki, Kur'an'daki herhangi bir kelime ayetlerin sebeb-i nüzulüne, Mekki veya Medeni oluşuna göre çok farklı anlamlara gelebilmektedir. Bu itibarla bir kavram Kur'an'da geçtiği her yerde aynı anlama gelmemektedir.
Özet (Çeviri)
The Qur?ân, which has a unique concept world, has revealed according to the structure of Arabic language in the seventh century. From this point, knowing the Arabic used at time of revelation is extremely important to understand the Qur?ân. In addition, original meaning of the words must be taken into consideration with the help of context. In this study, we have examined extensively the concepts of Word (Kalimah), Fate (Qadar) and Term (Ajal) in the framework of the above considerations. While we were studying this review, we looked up the Qur'ân dictionary and classical sources. That?s why we prefer these concepts of our study is our identification that meanings of these word are used different from the definition of Qur?ân. For example, the word fate, is understood as unchangeable destiny.In our study, we found that the concept of fate ?a thing to measure, cut out, a specific plan to do? used in the Qur'ân. Besides this, we detected that the other meaning is ?pre-given divine provisions.? And the other concept, ?term? which we examined, means end of a certain time. As this period was previously appreciated, it is related with, concepts of ?fate? and ?word? albeit indirectly. This study we have concluded that, during commenting of the Qur?ân, it is inevitable to take into consideration the reasons/occasions of verses revelation and where and when verses revealed.