Kur'an ve hadis bağlamında zühd hayatı
Asceticism in the Qur'an and the hadith
  1. Tez No: 217365
  2. Yazar: MUSTAFA TÜRKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Qur?an, zühd, hadith, ascetic, asceticism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Çalısmamız bir giris ve iki bölüm ve sonuçtan olusmaktadır. Giris bölümünde“Zühd Kelimesinin Semantik Tahlili”baslıgı altında, zühd kelimesinin lûgavî ve terim manasıyla beraber, zühd kelimesiyle es anlamlı kavramlardan bazıları (takvâ, vera', tebettül, tehannüs) ve Zühdün Tasavvuf Tarihindeki Yeri üzerinde durulmustur. Birinci bölümde“Kur'ân-ı Kerîm'de Zühd”baslıgı altında, Kur'ân-ı Kerîm'de Zühd ve Anlam Alanı, ikinci bölümde“Hadislerde Zühd”baslıgı altında, Hz. Peygamber (sav)'in Zühd Hayatı, Sahabe'de Zühd ve Zühd Hayatıyla meshur sahabiler, örnekler vererek konu ele alınmıstır. iste islam'da zühd hayatı olarak ifade edilen, ilk olarak asr-ı saâdet döneminde Hz. Peygamber (sav)'in son derece sade ve gösteristen uzak yasantısıyla baslayan, Kur'an'da tezkiye, takvâ ve tebettül kelimeleriyle ifade edilen bu hal, ibadet, ahlak ve nefsin terbiyesi olarak kabul edilmistir. Baslangıçta zâhidlik ve zühdi yasayıs olarak bilinen zühd hayatı, zamanla geliserek hicri II. ve III. asırda metodu ve hedefi olan bir ilim olarak ortaya çıkmıs, daha sonra tasavvuf adıyla sistemleserek gelismesine devam etmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis contains one introduction, two parts and one result part. In introduction part, we have tried to describe dictionary meaning and technical meaning of ?zühd? (ascetic) word and synonymous concepts (takva, vera?, tebettul, tehannüs) and place of ?zühd? in the History of Misticism. In the first part we have tried to explain the area of meaning of the ?zühd? in the Qur?an. And in the scond part the life of Hz.Muhammed?s ?zühd? and in his companions with the examples of companions who are famous with their ?zühd? life. The expression of this stuation in Qur?an is ?tezkiye, takvâ and tebettül?. We accept these terms in the meaning of worship, ethic and disciplining of real self. In the beginning we see this term as a asceticism and ascetic life and after that it developed as a science which has method and goal in the 2.nd and 3th.(Hijri) ages.