Uluslararası standartlara göre nakit akım tablosunun düzenlenmesi ve SPK'ya tabi işletmelerin nakit akım tabloları üzerine bir inceleme
Regulation of cash flow statement according to international standards and an investigation on cash flow tables
  1. Tez No: 694149
  2. Yazar: ADEM EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM NİYAZİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nakit Akım, Nakit Akım Analizleri, Yatırımcılar, Uluslararası Standartlar, Cash Flow, Cash Flow Analysis, Investors, International Standards
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İşletmeler faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamayı ve daha fazla kar elde etmeyi amaçlar. Günümüzde kur dalgalanmalarının yaşandığı sıkıntılı dönemlerde en karlı görünen işletmeler bile sürekli nakit noksanı ile karşılaşırsa ve bununla beraber borçlarını ödeyemezse iflasın eşiğine gelebilir. Bu durumda karlılığını ve faaliyetlerinin devamlılığını güvence altına almak isteyen işletmeler açısından nakit akışlarının yönetimine yönelik akılcı bir yaklaşım benimsenmesi büyük önem taşımaktadır. İşletme tarafından yaratılan nakit akışları ve bununla ilgili bilginin, finansal bilgi kullanıcıları (yöneticiler, ortaklar, yatırımcılar ve işletmeye kredi verenler, vb) için büyük önemi bulunmaktadır. Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci kısımda nakit akım tablosunun tarihsel olarak gelişimi, işletmeler için önemi, işletmelere sağlamış olduğu yararlardan üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise uluslararası standartlara göre nakit akım tablosu ve nakit akım tablosunu oluşturan bölümleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde düzenlenen nakit akım tablosunda hangi analiz yöntemlerinin kullanıldığı ve işletmeye sağlamış olduğu faydalardan bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise Borsa İstanbul'da perakende ve sanayi sektöründe işlem gören firmaların nakit akım tablolarının analizleri yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses aim to ensure the continuity of their activities and make more profits. Even in the troubled times of exchange rate fluctuations, even the most profitable enterprises may come to the brink of bankruptcy if they encounter continuous cash deficiency and cannot pay their debts. In this case, it is of utmost importance to adopt a rational approach to the management of cash flows for businesses that want to ensure their profitability and continuity of their activities. Cash flows generated by the entity and related information are of great importance to users of financial information (managers, partners, investors and lenders of the enterprise, etc.). This thesis consists of four chapters. In the first part, the historical development of the cash flow statement, its importance for the enterprises and the benefits provided to the enterprises are emphasized. In the second part, the cash flow statement and the parts of the cash flow statement according to international standards are explained. In the third section, the analysis methods used in the cash flow statement and the benefits provided to the entity are mentioned. In the fourth section, the cash flow statements of the firms traded in the retail and industrial sectors in Borsa Istanbul are analyzed and interpreted.