Keçeleştirme tekniğiyle oluşturulan geleneksel tekstiller ve yeni uygulamalar
Traditional textiles created by the felting technique and new applications
  1. Tez No: 694282
  2. Yazar: AYTU ÇEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Tradition, Textile, Art, Woven, Aba, Hodden
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Keçeleştirme Tekniğiyle Oluşturulan Geleneksel Tekstiller ve Yeni Uygulamalar ana başlığı altında oluşturulan, kaynak taraması, alan araştırması, röportaj ve deneyimler sonucunda biçimlenen tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; giriş başlığı altında tekstilin ortaya çıkışı, arkeolojik kazılarda elde edilen dokuma ve dokumada kullanılan aletler ile ilgili bulgulardan bahsedilmiştir. Yapılan çalışmanın amacı ve kapsamı, yöntemi, yararlanılan kaynaklar ile ilgili açıklamalar aktarılmış. İkinci bölümde“Dokumanın Tanımı ve Dokumanın Tarihçesi”ana başlığı altında“Dokumanın Tanımı ve Dokumanın Tarihçesi”iki alt başlıkta anlatılmıştır.“Dokumacılıkta Kullanılan Hammadde ve Uygulama Teknikleri”ana başlığı altında, iki alt başlıktan üçüncü bölüm oluşturulmuştur. Birinci alt başlıkta dokumada kullanılan ipliklerin elde edildiği doğal liflerin neler olduğu, ikinci alt başlıkta ise dokuma teknikleri örneklerle açıklanmıştır.“Keçeleştirme Tekniğiyle Oluşturulan Geleneksel Tekstiller ve Yeni Uygulamalar”dördüncü ana başlık altında alan araştırmasının yapıldığı Balıkesir ili, Gönen ilçesi, Kocapınar köyünde yaşayan Pomakların tarihçesi, hangi dokumaları yaptıkları bu dokumaların günümüzde yapılan yeni uygulamalarla ortaya çıkan sonuçları irdelenmiştir. Sonuç kısmında ise dokumanın nereye geldiği, dokumada kullanılan iplik liflerinin elde edildiği kaynakların ve dokuma tekniklerinin günümüze kadar kurallarının devam ettiği, geleneksek dokuma tekniklerinin değişen teknoloji ile sürdürebilirliği sağlanarak gelecek nesillere aktarılması konusuna dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis, which was created under the main title of Traditional Textiles and New Applications Created with Felting Technique, and shaped as a result of literature review, field research, interview and experiences, consists of five chapters. In the first part; under the introduction title, the emergence of textile and the findings about weaving and weaving tools obtained in archaeological excavations are mentioned. Explanations about the purpose and scope of the study, the method and the sources used were given. In the second chapter, under the main heading“Definition of Weaving and History of Weaving”,“Definition of Weaving and History of Weaving”is explained under two sub-headings. Under the main title of“Raw Materials Used in Weaving and Application Techniques”, the third section has been created from two sub-headings. In the first subtitle, the natural fibers used in weaving are explained, and in the second subtitle, weaving techniques are explained with examples. The history of Pomaks living in Kocapınar village, Gönen district, Balıkesir province, where the field research was conducted under the fourth main heading of“Traditional Textiles Created by Felting Technique and New Applications”, and the results of these weavings with the new applications made today are examined. In the conclusion part, attention was drawn to the issue of where the weaving came from, the resources from which the fibers of the yarn used in weaving and the rules of weaving techniques continue until today, and the sustainability of traditional weaving techniques with changing technology and transferring them to future generations.