Diz osteoartritinde yüksek yoğunluklu lazer ve pulse elektromanyetik alan tedavisinin klinik ve sonografik parametreler üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of high intensity laser and pulsed elektromagnetic field therapy on clinical and sonographic parameters in knee osteoarthritis
- Tez No: 694309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, Lazer, Manyetik Alan, Femoral Kıkırdak Kalınlığı, Knee Osteoarthritis, Laser, Magnetic Field, Femoral Cartilage Thickness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmayı diz osteoartritinde yüksek yoğunluklu lazer (HILT) ve pulse elektromanyetik alan (PEMA) tedavisinin klinik ve sonografik parametreler üzerine etkinliğini belirlemek ve karşılaştırmak amacıyla yaptık. Çalışmamıza Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvuran bilateral primer diz osteoartriti tanısı konulmuş 40-75 yaş arası 88 hasta alındı. Birinci grup 30 hastaya 2 hafta boyunca haftada 5 gün toplam 10 seans HILT, ikinci grup 30 hastaya yine 2 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere toplam 10 seans PEMA tedavisi uygulandı. 28 hasta kontrol grubu olarak değerlendirildi. Her 3 gruba da 20 dakika hotpack ve diz eklem hareket açıklığı, germe, güçlendirme egzersizlerini içeren ev egzersiz programı verildi. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 1. ayda VAS (Vizüel Analog Skala), WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index), Lequesne algofonksiyonel diz indeksi ve ultrasonografi ile diz femoral kıkırdak kalınlığı (medial, lateral ve interkondiler) ölçülerek değerlendirildi. Gruplar arasında demografik veriler açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. Tüm gruplarda tedavi öncesine göre tedavi sonrası ve tedavi sonrası 1. ayda VAS skoru, WOMAC ağrı ve WOMAC toplam puanlarında istatistiksel olarak anlamlı düşüşler ve her iki dizde kıkırdak kalınlığı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar saptadık. WOMAC sertlik puanlarında hiçbir grupta istatistiksel olarak anlamlı düşüş olmadı. Grup zaman interaksiyon değerlerine bakıldığında WOMAC fiziksel fonksiyon puanı, Lequesne algofonksiyonel diz indeksi skoru ve sol diz medial femoral kondil değerlerinde HILT ve PEMA grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptadık. Ancak HILT ve PEMA grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuçta HILT ve PEMA tedavisinin diz osteoartritinde ağrıyı azalttığı, fiziksel fonksiyonu iyileştirdiği ve kıkırdak rejenerasyonunu artırdığı fakat birbirlerine üstünlükleri olmadığını tespit ettik. Çalışmamızın sonuçları diz osteoartriti tedavisinde yol gösterici olabilir ancak bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine and compare the effectiveness of high-intensity laser (HILT) and pulsed electromagnetic field (PEMA) therapy on clinical and sonographic parameters in knee osteoarthritis. Our study included 88 patients aged 40-75 years who were diagnosed with bilateral primary knee osteoarthritis, who were admitted to the Physical Medicine and Rehabilitation polyclinics of Gaziantep University Medical Faculty Hospital. In the first group a total of 10 sessions of HILT was applied to 30 patients, 5 days a week for 2 weeks, and a total of 10 sessions of PEMA therapy was applied to the second group 30 patients, 5 days a week for 2 weeks. 28 patients were considered as the control group. All 3 groups were given a 20 minutes of hotpack and a home exercise program that included range of motion knee exercises, stretching and strengthening exercises. Patients were evaluated by VAS (Visual Analog Scala), WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthitis Index), Lequesne algofunctional knee index and measuring the knee femoral cartilage thickness (medial, lateral and intercondylar) by ultrasonography, before treatment, after treatment and in the 1st month after treatment. There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic data. In all groups, statistically significant decreases were found in VAS score, WOMAC pain and WOMAC total scores post-treatment and at 1 month post treatment compared to pre-treatment, and statistically significant increases in cartilage thickness values in both knees. There was no statistically significant decrease in WOMAC stiffness scores in any group. Considering the group time interaction values, a statistically significant improvement was found in the WOMAC physical function score, Lequesne algofunctional knee index score and left knee medial femoral condyle cartilage thickness values in the HILT and PEMA group compared to the control group. However, there was no statistically significant difference between the HILT and PEMA groups. In conclusion, it is determined that HILT and PEMA therapy reduced pain, improved physical function and increased cartilage regeneration in knee osteoarthritis, but non is superior to the other. The results of our study may be a guide in the treatment of knee osteoarthritis,but we think that further comprehensive studies are required regarding this subject.