Ahmet Yurdakul'un hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A review on Ahmet Yurdakul's life, art and works
  1. Tez No: 694383
  2. Yazar: CANSU YASAV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ SİNAN ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Yurdakul, tahlil, roman, hikâye, Ahmet Yurdakul, analyses, novel, story
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Türk Edebiyatına adını romanları ve hikâyeleriyle yazdıran Ahmet Yurdakul, dört roman ve iki hikâye kitabı kaleme almıştır.“Ahmet Yurdakul'un Hayatı, Sanatı ve Eserleri Üzerine Bir İnceleme”adını taşıyan çalışmada yazarın eserleri metin merkezli bir yaklaşımla ele alınıp tahlil edilmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde Ahmet Yurdakul'un hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın metin tahlilini içeren kısmı üç bölümden oluşur. Birinci bölümde Ahmet Yurdakul'un romanları yapı ve izlek açısından incelenmiştir. İkinci bölümde yazarın hikâyeleri yapı ve izlek açısından tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde ise Ahmet Yurdakul'un eserlerindeki dil ve üslup özellikleri hakkında inceleme yapılmıştır. Sonuç bölümünde çalışmanın bulguları açıklanmıştır. Çalışmanın amacı, eserleri hakkında inceleme yapılmamış olan yazar Ahmet Yurdakul'un sanatı ve eserlerini Türk edebiyatına kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
Ahmet Yurdakul, who made his mark in Turkish literature with his novels and stories, wrote four novels and two story books. In the study titled“A Review On Ahmet Yurdakul's Life, Art and Works”, the works of the author were handled and analyzed with a text centered approach. In the introduction part of the study, information is given about Ahmet Yurdakul's life, arts and works. The part of study, which includes the text analyses, consists of three parts. In the first part, Ahmet Yurdakul's novels are examined in terms of structure and theme. In the second part, the stories of the author are analyzed in terms of structure and theme. In the third part, the language and stylistic features of Ahmet Yurdakul's works were examined. In the conclusion part, the findings of the study are explained. The aim of the study is to bring the art and works of the writer Ahmet Yurdakul, whose works have not been examined, to Turkish Literature.