Kentsel dönüşüm bağlamında sanayi bölgelerinin kentsel revitalizasyonu değişimlerin değerlendirilmesiistanbul bomontiada örneği
The evaluation of the changes of the revitalization of industrial regions in the context of urban renewal istanbul bomontiada example
- Tez No: 694389
- Danışmanlar: PROF. ZÜLKÜF GÜNELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Yeniden Canlandırma, Revitalizasyon, Urban Renewal, Urban Revival, Revitalization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kentsel dönüşüm, kentlerin daha yaşanabilir, güvenli ve görsel estetiğe sahip bir görünüm kazanmasını amaçlamaktadır. Kültürel ve tarihi mimari miras özelliği olmayan, işlevselliğini kaybetmiş, hepsinden de önemlisi, yapının iskân edilmesinde can güvenliğini zorlayan, kullanım dışı kalmış, eskimiş, ekonomik açıdan atıl duruma girmiş yapıların yeniden ekonomik fayda sağlayacak güvenli bir şekilde iskân edilmesini mümkün kılan yapılaşma işlemleri kentsel dönüşüm olarak adlandırılmaktadır. Kentsel dönüşüm yöntemlerinden biri olan kentsel yeniden canlandırma (revitalizasyon) ise, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan toplumsal gelişime katkı sağlamaktadır. Kentsel yeniden canlandırma yöntemi ile yıpranmış ve bozulmaya başlamış alanlarda yapılacak çalışmalarla söz konusu yapıların ya da alanların tekrar kullanıma sunulması sağlanmaktadır. Kentte bazı yapıların zaman içerisinde işlevselliğini kaybetmesi ya da yapının bulunduğu kent içerisinde mevcut fonksiyonunu sürdüremez duruma gelmesi, yapının estetik ve ekonomik açıdan kayba uğraması (Bomonti gibi) kentsel yeniden canlandırma yönteminin uygulanmasına neden olmaktadır. Bu tezin amacı 'kentsel dönüşüm' kavramının tanımı, amacı ve kentsel dönüşüme neden olan faktörlerin araştırılarak, kentsel dönüşüm türlerinden biri olan kentsel yeniden canlandırma (revitalizasyon) kavramının tüm yönleriyle incelenmesidir. Bu amaçla ilk olarak kentsel dönüşüm kavramı ve yeniden canlandırma (revitalizasyon) ile ilgili kavramlar açıklanarak revitalizasyona neden olan faktörler ile revitalizasyon uygulamasında belirleyici olan faktörler açıklanmıştır. Dünya'da ve Türkiye'de yapılmış kentsel yeniden canlandırma (revitalizasyon) örneklerine yer verilmiştir. Son olarak Tarihi Bomonti Bira Fabrikası'nın kentsel yeniden canlandırma (revitalizasyon) sonrasında Bomontiada Kültür ve Eğlence Merkezi'ne dönüşümü incelenmiştir. İncelenen örnekler ve literatür taraması sonucu elde edilen veriler sonuç bölümünde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban renewal aims for the cities to attain a more habitable, safe, and aesthetically pleasing appearance. When structures which lack cultural and historical architectural aspects, which have lost their functionality, and most importantly, creating a hazard on people's lives in the case that they are opened for housing, are out of service, old, and idle from an economic approach; are redeemed structurally in a way that makes it possible for them to be utilized for housing in a secure, and once again economically benefitting, it is called urban renewal. Revitalization (urban revival) on the other hand, being a method of urban renewal, is contributing to the social development from economic, social and cultural aspects. With the work that is done in the worn-out and deteriorating areas, using the revitalization method, said structures or areas are rendered for use once more. Some structures in the city losing their functionality over time or becoming unable to maintain its existing function within the city it is located in, suffering from an aesthetic and economic loss (as is the case with Bomonti), result in the application of the revitalization method. Through a research of the definition, aim and the factors that result in the concept of 'urban renewal'; the aim of this thesis is to examine the concept of revitalization, one of the kinds of urban renewal, with all of its aspects. Concerning this goal, firstly the factors that cause the revitalization, and the factors that are determinant in the applications of revitalization have been explained, through defining the concept of urban renewal, and the concepts related to the revitalization. Examples of revitalizations from the world and Turkey have been included. Lastly, the transformation of the Historic Bomonti Beer Factory to Bomontiada Culture and Entertainment Center following the revitalization has been examined. Examined samples and the data obtained as a result of the literature review have been interpreted in the conclusion section.