Gemi enerji sisteminin analizi ve modellenmesi
Analysis and modeling of ship energy system
- Tez No: 694509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EGEMEN SULUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gemi Enerji Sistemi Analizi, Gemi Enerji Sistemi Modelleme, Referans Enerji Sistemi, Savaş Gemisi, Sera Gaz Emisyonu, Ship Energy System Analysis, Ship Energy System Modeling, Reference Energy System, Warship, Grenhouse Gas Emission
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gemi Makineleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Günümüz koşullarında büyüyen denizcilik sektörü göz önüne alındığında gemi sistemlerinde kullanılan enerjinin (elektrik, işlem ısısı vb.) en verimli, en az maliyetle kullanılması ve bu enerji ağının ortaya çıkardığı sera gaz emisyonlarını en aza indirmek büyük önem arz etmektedir. Sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliği ilk on küresel çevre sorunu arasında 1 numaralı sorun olarak listelenmiştir. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Gemi CO2 emisyon sorununu kontrol etmek ve bu sorunla mücadele etmek maksadı ile 1958 yılından günümüze kadar standart belirleme ve yasal düzenleme konularında çalışmalarını sürdürmektedir. Bununla birlikte, artan yakıt fiyatları göz önünde alındığında mevcut gemi sistemlerinde kullanılan enerjinin, ihtiyaç duyulan talepleri en az maliyetli, en verimli ve çevreye en az etkili olacak şekilde modernize etmek günümüz koşullarında zorunluluk haline gelmiştir. Bu tespitler doğrultusunda birinci aşamada çalışma alanı olarak Türk Deniz Kuvvetlerinin yüzer unsurlarından biri olan 1960 yapımı AX Sınıfı bir savaş gemisi örnek olarak incelenmiş ve mevcut teknolojiler göz önünde bulundurularak Referans Enerji Sistem analizi ile mevcut durum ortaya koyulmuştur. İkinci aşama olarak bahse konu çalışma, enerji sektörünü matematiksel bir modele dönüştüren LEAP (Long-range Energy Alternatives Planning System) yazılımı ile belirlenen parametreler göz önünde bulundurularak çeşitli senaryolar ele alınmış ve ortaya çıkan sonuçlar çerçevesinde bir harp gemisinin enerji alanında iyileştirilmesine (az maliyet, çok verim, az emisyon) yönelik çalışma tamamlanmıştır. Ortaya çıkartılan sonuçlar bize birçok sektörde olduğu gibi denizcilik sektöründe de bir harp gemisinde de enerji alanında iyileştirme sağlanabileğini ve bu iyileştirmeler sonucunda sera gaz emisyonlarının azaltılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the eyes of the growing maritime sector in today's conditions, it is of great importance to use the energy (electricity, process heat, etc.) used in ship systems in the most efficient, cost-effective and minimizing the greenhouse gas emissions caused by this energy network. Climate change caused by greenhouse gas emissions is listed as the number 1 problem among the top 10 global environmental problems. The International Maritime Organization (IMO) standart setting and legal regulation has been continuing since 1958 in order to control and combat the ship's CO2 emission problem. However, considering the increasing fuel prices, it has become a necessity in today's conditions to modernize the demands of the energy used in existing ship systems with the least cost, the most efficient and the least impact on environment. At the first stage, 1960-built an AX Class warship, one of the floating elements of the Turkish Naval Forces, was examined as an example and the current situation was revealed with the Reference Energy System analysis, taking into account the existing technologies. As the second stage, the study discussed various scenarios compered with the LEAP (Long-range Energy Alternatives Planning System) written, which transforms the energy sector into a mathematical model, and the resuts were obtained in the energy coversation area of a warship (low cost, high effeciency on low emissions) work has been comleted. The results shown us that, as in many other sectors, improvement can be achieved in the field of energy in a warship in the maritime and that greenhouse gas emissions can be reduced in these developments.