Kadın okul yöneticilerinin yönetici olma süreçlerine ilişkin görüşleri
Opinions of female school managers about their process of being administrator
- Tez No: 694603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kadın Eğitim Yöneticileri, Okullarda Kadın Yöneticiler, Female Education Administrators, Female Administrators in Schools
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı okullarda çalışan kadın yöneticilerin yönetici olma süreçlerinde yaşadıkları olumlu ya da olumsuz tecrübelerini ve bu sürece dair görüşlerini analiz etmek ve çözümlemektir. Çalışmada nitel araştırma modellerinden durum çalışması yapılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu Antalya'da kamu okullarında görev yapan 15 kadın yönetici oluşturmaktadır. Veriler yüz yüze görüşme yoluyla toplanmış ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Katılımcılara 10 tane yarı yapılandırılmış görüşme sorusu yöneltilmiştir. Verilerin analizinde bilgisayar destekli nitel veri analiz süreci yürütülmüştür. Araştırma süresince elde edilen verilerden, kadın okul yöneticilerinin yönetici olma süreçlerinde cinsiyet ayırımcılığıyla, toplumsal statünün oluşturduğu engellerle, hemcinslerinin yarattığı engellerle ve aile içi engellerle karşılaştıkları görülmüştür. Bunun yanında bu süreci aile desteği görerek, olumsuz bir toplumsal bakış açıcına maruz kalmadan geçiren yöneticilerinde bulunduğu görülmüştür. Araştırma süresince elde edilen verilerden kadın yöneticiler için yöneticiliğin; lider olma, örnek rol model olma, kararlı ve temkinli davranma, çalışanlarına destek olma ve problemlere karşı çözüm odaklı olma anlamlarını içerdiği ortaya çıkmaktadır. Kadının toplumsal statüsü açısından evliliğin getirdiği iş yükünün kadın ve erkek tarafından paylaşılmaması kadın yöneticileri kariyer yapma sürecinde olumsuz etkilediği ortaya çıkmaktadır. Çalıştıkları kurumda hemcinslerinin desteğini alamayan ve olumsuz tutumları ile karşılaşan kadın yöneticilerin olması kadınların cinsiyet içi bir engellemeye maruz kaldıklarını ve bu durumunda yöneticilik süreçlerini olumsuz etkilediği ortaya çıkmaktadır. Kadınların yöneticilik yapamayacaklarına dair gördükleri çevresel baskının kadınların yöneticilik süreçlerinde engel oluşturduğu ve kadın yöneticilerin kariyer hayatlarını olumsuz etkilediği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to analyze positive or negative experiences of female managers working at schools and their ideas about this process. In the study a case study, one of the qualitative research models, was used. The participant group of research consists of 15 female school managers working in public schools in Antalya. The data was collected through individual face to face interviews. Participants were asked 10 semi-structured interview questions. In the analysis of the data, computer assisted qualitative data analysis process was carried out. From the data obtained during the research, it was seen that female school managers faced gender discrimination, barriers created by social status, barriers created by their fellow colleagues, and family barriers in the process of being a manager. In addition, it has been observed that there are managers who have experienced this process with family support and without being exposed to a negative social perspective. From the data obtained during the research, for female managers being a manager means of being a leader, being an exemplary role model, acting decisively and cautiously, supporting employees and being solution-oriented towards problems. In the terms of women's social status, the fact that the workload brought by marriage is not shared by men and women emerges to negatively affect women managers in the career-making process. There are female managers who cannot get the support of their fellows and face negative attitudes of them, it reveals that women are exposed to a gender-based barrier and it negatively affects their management processes. It is concluded that environmental pressure that women face that they cannot be managers creates an obstacle in the management processes of women and negatively affects the career lives of women managers.