Cari işlemler dengesi ve işsizlik arasındaki ilişki: Türkiye örneği
The relationship between current account balance and unemployment: The Turkish case
  1. Tez No: 694602
  2. Yazar: ŞEYDA NUR ERCİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUCUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cari İşlemler Dengesi, İşsizlik Oranı, JohansenEşbütünleşme Testi, Türkiye Ekonomisi, Current Account Balance, Unemployment Rate, JohansenCointegration Test, Turkish Economy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Küreselleşme süreci ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere hız kazandırmıştır. Böylece özellikle gelişen ülkelerde cari işlemler açığı sorunu derinleşmiştir. Cari işlemler açığı ekonomik büyümeyi ve işsizliği olumsuz şekilde etkileme potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada cari işlemler dengesi ve işsizlik arasındaki ilişki Türkiye ekonomisi için 1980-2018 dönemi verileri yardımıyla test edilmiştir. Bu amaçla Johanseneşbütünleşme testi, hata düzeltme modeli, etki-tepki fonksiyonları ve varyans ayrıştırması kullanılmıştır. Elde edilen bulgular cari işlemler açığı ve işsizlik arasında negatif bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The process of globalization has accelerated the economic relations between countries. Thus, the current account deficit problem has deepened, especially in developing countries. The current account deficit has the potential to negatively affect economic growth and unemployment. In this study, the relationship between current account balance and unemployment was tested for the Turkish economy with the help of 1980-2018 period data. For this purpose, Johansencointegration test, errorcorrection model, impulse-response functions and variancede composition were used. The findings showed that there is a negative relationship between current account deficit and unemployment.