Hanefi ekolünde Umumu'l belvâya aykırılık sebebiyle haberi vahid ile amel edilmemesi
The act of not working with al-khabar al-wahid based on its contradiction to Umum al-balwa in the Hanafi school
- Tez No: 694711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Umûmü'l-belvâ, Meşakkat, Kolaylaştırma, İhtiyaç, Zaruret, Umum al-Balwa, Mashaqah, Simplification, Necessity, Darurah
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tezde Hanefi usülcüler'in bir tenkit kriteri olarak geliştirdikleri umûmü'lbelvâ prensibi ve bu prensibi temel alarak amel etmedikleri rivayetler fıkhı açıdan değerlendirilmiştir. Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın önemi, konusu, yöntemi, sınırı ve araştırmanın kaynakları verilmiştir. Birinci bölümde umûmü'l-belvâ kavramıı, umûmü'l-belvâya götüren sebepler, meşru olması, umûmü'l-belvânın şartları, ayrıca Hanefilerin umûmü'l-belvâyı kabul etmelerinin gerekçeleri, bu konuda dğer usulcülerin görüşleri ve Hanefilere yöneltilen eleştiriler ve bu eleştirilere verilen cevaplar yer almaktadır. Ikinci bölümde ise umûmü'l-belvâ prensibinden dolayı reddedilen rivayetler araştırılmış ve bunların fıkhi açıdan değerlendirilmesi çalışılmıştır. Rivayetlerin mezhep imamları tarafından kabul görünüp görülmeme dürümlarını gerekçeleri ile ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise araştırma sürecinde elde edilen bilgiler ve tespitler özet olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study carried out a jurisprudential analysis of the principle of Umum al-Balwa, a criticism criterion developed by Hanafi jurists, and the narrations that were not acted upon based on this principle. The study consists of an introduction and two chapters. In the introductory chapter, the significance, subject, method, limitations, and sources of the research were discussed. In the first chapter, there is an extensive discussion on the concept of Umum al-Balwa, its rationales, legitimacy, and conditions. In addition, the chapter also features the reasons for Hanafis' acceptance of Umum al-Balwa and the views of other scholars on this issue, including their criticisms against the Hanafis' and the Hanafis' answers to these criticisms. The second chapter focuses on the narrations that were rejected due to the principle of Umum al-Balwa. These narrations were reviewed and evaluated from a jurisprudential point of view. The madhab imams' acceptance of the narrations or otherwise are discussed with their justifications. Conclusively, the information and findings obtained in the cause of the research are summarily reviewed.