Sevofluran ve izofluranın günübirlik (outpatient) anestezi uygulamalarında derlenme ile mental ve psikomotor fonksiyonlar üzerine etkileri
Effects of sevoflurane and isoflurane on recovery time, mental and psychomotor functions in outpatient anaesthesia
- Tez No: 69484
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnhalasyon anestezikleri, Günübirlik anestezi, Mental ve psikomotor fonksiyonlar, Anestezidenderlenme IV, İnhalatıon anaesthetics, Outpatient anaesthesia, Mental and psychomotor functions, Postanaesthesia recovery
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Çalışmamızda sevofluran ve izofluran'ın günübirlik cerrahi girişim uygulanacak hastalarda postoperatif anesteziden derlenme zamanı, anestezinin mental ve psikomotor fonksiyonlar ile ağn üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Fakülte Etik Kurul onayından sonra günübirlik artroskopi operasyonu planlanan 40 erişkin hasta (ASA 1,11) çalışma kapsamına alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Tüm hastalarımıza diazem (10 mg) ve atropin sülfat (0.5 mg i. m.) ile premedikasyon uygulandı. Anestezi indüksiyonu pentotal (5 mg/kg) ile sağlanıp kas gevşekliği ve endotrakeal entübasyon için vekuronyum (0.1 mg/kg) uygulandı. Anestezi idamesi 1. Grupta %66 N20, %33 O2 karışımı ve sevofluran %1.0-2.5 konsantrasyonunda, II. Grupta %66 N20, %33 02 karışımı ve izofluran %0.5-1.5 konsantrasyon ile sağlandı. Hastaların SAB,DAB,KH ve Sp02 değerleri indüksiyon öncesi,indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası, ekstübasyon öncesi, ekstübasyon sonrası, postoperatif 5., 10., 15., 20., 25., 30. dakikalarda,PAR skalası ekstübasyon sonrası postoperatif 5., 10., 15., 20., 25., 30., 40., 50.. 60., 75. ve 90. dakikalarda, KKM ve VAS değerleri ise postoperatif 5., 10., 15., 20., 25., 30., 40., 50., 60., 75. ve 90. dakikalarda kaydedildi.PAR'm 8 olma süresi saptandı. SAB, DAB, KH, Sp02 değerlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p> 0.05). PAR skoru lO.dakika değerinde I. grupta Il.gruba oranla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p0.05).PAR skorunun 8 olma süresi l.grupta daha kısa bulunda (p0.05). Sonuç olarak sevofluran'm anesteziden derlenme zamanı olarak izofluran'dan daha kısa süreye sahip olmasına rağmen, sevofluran ve izofluran'ın günübirlik cerrahi hastalarında rahatlıkla kullanılabileceği, mental ve pskimotor fonksiyonların geri dönüşü üzerine etkilerinin fark göstermediğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of sevoflurane and isoflurane on recovery time,mental and psychomotor functions in outpatient anaesthesia. In our study, we aimed to compare the effect of sevoflurane and isoflurane on postoperative recovery time, mental and psychomotor functions and pain relief undergoing for ambulatory (out-patient) surgery. The study was performed in fourty adult patients, (ASA I- II) undergoing ambulatory (out-patient) surgery' after approval by the ethical committee. The patients were divided into two groups, randomly. All patients were premedicated by diazem (10 mg IM) and atropin (0.5 mg IM). Anaesthesia induction was obtained with thiopental (5 mg/kg) and vecuronium (0.1 mg/kg) administrated in patient who needed endotracheal entubation or muscle relaxation. Anaesthesia was maintained with sevoflurane (1.0-2.5 %) and NNO (66 %) in oxygen in group 1 and with isoflurane (0.5-2%) and N20 (66 %) in oxygen in group II. Systolic arterial pressure(SAP), diastolic arterial pressure(DAP), peripheral O2 saturation (Sp02) and ECG were observed before induction, after induction and entubation, before extubation, after extubation and at postoperative 5., 10., 15., 20., 25., 30. minutes. However PAR scala was recorded following extubation and postoperative 5., 10., 15., 20., 25., 30., 40., 50., 60., 75. and 90. minutes. KKM and VAS were recorded at postoperative 5., 10., 15., 20., 25., 30., 40., 50., 60., 75. and 90. minutes. Eight and up values was accepted reliable for PAR. There were not found statistically significance between groups in SAP, DAP, HR,and SpO: values(p> 0.05). PAR value was statistically significance higher in group I than group II at 10. minutes (p0.05). Eight and up values for PAR. were much lower in group I (p0.05). As a finally, sevoflurane has shorter postanaesthetic recovery time than isoflurane. However sevoflurane and isoflurane can use easily for ambulatory (out-patient) surgery and does not show any difference on recovery from mental and psychomotor function.