Duygusal zekâ ve stres yönetimi arasındaki ilişki: Kayseri kamu ve özel hastane çalışanlarına yönelik bir araştırma
The relationship between emotional intelligence and stress management: A research for Kayseri public and private hospital employees
  1. Tez No: 694874
  2. Yazar: ALİ OSMAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Stres Yönetimi, Sağlık Çalışanları, Emotional Intelligence, Stress Management, Healthcare Professionals
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma temel olarak; Kayseri ilindeki sağlık çalışanlarının duygusal zekâları ile stres yönetimi arasında bir ilişki olup olmadığının tespit edilmesi için gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini Kayseri ilindeki sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personelleri oluşturmaktadır. Bu doğrultuda 301 sağlık çalışanından anket yoluyla veri toplanmış ve sonuçları paylaşılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Duygusal Zekâ Özellikleri Ölçeği Kısa Formu”ve“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (sayı, yüzde, min-maks değerleri, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sağlık çalışanlarının duygusal zekâları ile stresle başa çıkma tarzları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ana hipoteze ek olarak elde edilen diğer bulgulara göre sağlık sektörü çalışanlarının duygusal zekâsı ile kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu ve sağlık sektörü çalışanlarının stresle başa çıkma tarzları ile iyi oluş ve sosyallik alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sağlık sektörü çalışanlarının duygusal zekâsı ile çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir. Öte yandan sağlık sektörü çalışanlarının stresle başa çıkma tarzları ile öz kontrol ve duygusallık alt boyutları arasında yine anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was mainly carried out to examine the relationship between the emotional intelligence levels of health workers in Kayseri and their levels of handling stress. The population of the research consists of health personnel working in health institutions in Kayseri. In this direction, data were collected from 301 health workers through questionnaires and the results were shared. As a data collection tool in the study;“Personal Information Form”,“Emotional Intelligence Characteristics Scale Short Form”and“Stress Coping Styles Scale”were used. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 25.0 program. When evaluating the data, descriptive statistical methods (number, percentage, min-max values, mean, standard deviation) were used. As a result of the research, there is a statistically significant relationship between the emotional intelligence of healthcare professionals and their coping styles with stress. According to other findings obtained in addition to the main hypothesis, there is a significant relationship between the emotional intelligence of health sector workers and the sub-dimensions of self-confident approach, optimistic approach and seeking social support, and there is a significant relationship between health sector workers' styles of coping with stress and well-being and sociability sub-dimensions. relationship has been found. In addition, it has been determined that there is no significant relationship between the emotional intelligence of health sector workers and the sub-dimensions of helpless approach and submissive approach. On the other hand, it has been revealed that there is no significant relationship between the stress coping styles of health sector workers and the sub-dimensions of self-control and emotionality.