Sosyal ve ticari girişimcilik ve liderlik: Girişimcilerin liderlik özelliklerinin Filistin ve Türkiye bakımından karşılaştırılması
Social and commercial entrepreneurship and leadership: A comparison of the leadership traits of entrepreneurs in Turkey and Palestine
  1. Tez No: 694882
  2. Yazar: HUSAM I.F. LUBBAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ASUMAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Girişimcilik, Ticari Girişimcilik, Liderlik, Liderlik Özellikleri, Social Entrepreneurship, Commercial Entrepreneurship, Leadership, Leadership Traits
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada; sosyal ve ticari girişimcilik ve liderlik kavramlarının literatüre dayalı incelenmiştir ve Türkiye'deki ve Filistin'deki sosyal ve ticari girişimcilerin liderlik özelliklerinin belirlenmesi ve onların liderlik tarzları arasında fark olup olmadığının tespit edilmesi ve bu iki ülkedeki sosyal ve ticari girişimcilerin liderlik özellikleri (tarzlarının) karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaca yönellik olarak 59 maddelik bir ölçek ile veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi ise Türkiye'den 51 sosyal girişimci ve Filistin'den 56 sosyal girişimci, Türkiye'den 148 ticari girişimci ve Filistin'den 144 ticari girişimciden oluşmaktadır. Türkiye'de yapılan uygulamadan çıkan verilere göre ticari ve sosyal girişimcilerinin otokratik liderlik ve serbest bırakıcı liderlik tarzlarını en çok sergiledikleri, buna karşın demokratik liderlik tarzlarını en az sergiledikleri anlaşılmıştır. Filistin'de yapılan uygulamadan çıkan verilere göre ticari ve sosyal girişimcilerinin serbest bırakıcı liderlik ve otokratik liderlik tarzılarını en çok sergiledikleri buna karşılık dönüşümcü ve demokratik liderlik tarzlarını en az sergiledikleri anlaşılmıştır. Türkiye'deki ticari ve sosyal girişimcilerin otokratik, demokratik, serbest bırakıcı, dönüşümcü ve etkileşimci liderlik tarzlarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Filistin'deki ticari ve sosyal girişimcilerin otokratik, demokratik, serbest bırakıcı ve etkileşimci liderlik tarzlarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamışken, dönüşümcü liderlik tarzına ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; social and commercial entrepreneurship and leadership concepts were investigated based on the literature and it is aimed to determine the leadership characteristics of social and commercial entrepreneurs in Turkey and Palestine and to determine whether there is a difference between their leadership styles and to compare the leadership characteristics (styles) of social and commercial entrepreneurs in these two countries. For this purpose, data were collected by questionnaire method with a scale of 59 items. The sample of the research consists of 51 social entrepreneurs from Turkey and 56 social entrepreneurs from Palestine, 148 commercial entrepreneurs from Turkey and 144 commercial entrepreneurs from Palestine. According to the data obtained from the pilot conducted in Turkey, it was understood that commercial and social entrepreneurs exhibited autocratic leadership and liberating leadership styles the most, whereas democratic leadership styles were the least. According to the data obtained from the pilot in Palestine, it was understood that commercial and social entrepreneurs exhibited the liberating leadership and autocratic leadership styles the most, while the transformational and democratic leadership styles were the least. There was no significant difference between the views of commercial and social entrepreneurs in Turkey regarding autocratic, democratic, liberating, transformational and transactional leadership styles. While there was no significant difference between the views of commercial and social entrepreneurs in Palestine regarding autocratic, democratic, liberating and transactional leadership styles, there was a significant difference between their views on transformational leadership style.