Hizmetkar liderlik davranışının içsel motivasyona etkisinde psikolojik güçlendirmenin aracılık rolü araştırması
Research of the intermediary role of psychological empowerment on the servant leadership behavior's influence on intrinsic motivation
- Tez No: 694883
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmetkar Liderlik, İçsel Motivasyon, Psikolojik Güçlendirme, Otel İşletmeleri, Servant Leadership, Intrinsic Motivation, Psychological Empowerment, Hotel Businesses
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Küreselleşmeyle birlikte günümüz otel işletmelerinde üretilen hizmetin emek yoğun yapısının ağırlıklı olması ve insanın insana hizmet etmesinin ön planda olduğu bir sektör olması, turizm sektöründeki bu işletmelerde“liderlik”ve“çalışan”önemini oldukça arttırmaktadır. Bu çalışmada, hizmetkar liderlik davranışının içsel motivasyona etkisinde psikolojik güçlendirmenin aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın teorik bölümünde; kendi çıkarlarını geri planda tutup izleyicilerine öncelik veren anlamına gelen hizmetkar liderlik, bireyin içindeki dinamikleri meydana çıkartmada kullanılan bir yöntem olduğunu ifade eden içsel motivasyon ve insanların kişisel gelişimine odaklanmak anlamına gelen psikolojik güçlendirme konuları ele alınmıştır. Analiz bölümünde ise hizmetkar liderlik davranışının içsel motivasyona etkisinde psikolojik güçlendirmenin aracılık rolü incelenmiştir. Anketler, Konya'da faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan 352 çalışan üzerinde uygulanmıştır. Araştırma hipotezleri Baron ve Keeny (1986) modeline göre (dört aşamalı yaklaşım) oluşturulmuştur. SPSS 23 ve AMOS 22 paket programı kullanılarak yapılan analiz sonucunda hizmetkar liderlik davranışının içsel motivasyona etkisinde psikolojik güçlendirmenin kısmi aracılık rolünün olduğu saptanmıştır. Otel çalışanlarında hizmetkar liderliğin“ilgi / hoşlanma”ve“yeterli görme”üzerindeki etkisinde psikolojik güçlendirme kısmi aracılık rolüne sahiptir. Ayrıca hizmetkar liderliğin“tercih etme”ve“baskı / endişe”üzerindeki etkisinde ise psikolojik güçlendirmenin aracılık rolünün olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the impact of globalization, being the labor-intensive nature of service produced in current hotel businesses and the fact that people are at the forefront of serving increases the importance of“leadership”and“employee”in these businesses in the tourism sector. In this study, it is aimed to examine the mediating role of psychological empowerment in the effect of servant leadership behavior on intrinsic motivation. In the theoretical part of the study; servant leadership, which means keeping the leaders own interests in background and giving priority to followers; internal motivation, which is a method used to reveal the dynamics within the individual; and psychological empowerment, which means focusing on the personal development of people are discussed. In the analysis section, the mediating role of psychological empowerment in the effect of servant leadership behavior on intrinsic motivation is examined. The questionnaires were applied to 352 employees working in 4 and 5 star hotels operating in Konya. Research hypotheses were formed according to the Baron and Keeny (1986) model (four-stage approach). As a result of the analysis using SPSS 23 and AMOS 22 package programs, it was determined that psychological empowerment has a partial mediating role in the effect of servant leadership behavior on intrinsic motivation. Also, psychological empowerment has a partial mediating role in the effect of servant leadership on“interest/enjoyment”and“seeing enough”on hotel employees. In addition, it was determined that psychological empowerment doesn't have a mediating role in the effect of servant leadership on“preference”and“pressure/anxiety”.