Yeşil alanların kentsel yaşam kalitesine etkisinin CBS ile incelenmesi: Çukurova örneği
Evaulations the effect of green areas on urban quality of life with GIS: The case of Cukurova
- Tez No: 694937
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Yeşil Alan, Biyoklimatik Konfor, Kentsel Isı Adası, Çukurova, Quality of Life, Green Space, Bioclimatic Comfort, Urban Heat Island Çukurova
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Yaşam kalitesi, bireylerin içinde bulundukları çevre ve diğer yaşam koşullarından duydukları refah ve memnuniyet düzeylerini ifade eden bir terimdir. Yeşil alanlar da yaşam kalitesini doğrudan etkilenen en önemli etkenlerden biridir. Yeşil alanların yeterliliği ve ulaşılabilirliği kişilerin verimliliğinin ve üretkenliklerini etkilediği gibi kentsel ısı adalarının oluşumlarının etkilerini azaltarak biyoklimatik konfor alanlarını olumlu yönde etkilemektedir. Bu çalışma, Adana kenti Çukurova İlçesi'ndeki aktif yeşil alanların, yeterlilik ve ulaşılabilirliklerini belirleyip yeşil alan planlamasına ve kentsel yaşam kalitesine etkisini tespit edilmiştir. Aynı zamanda çalışma alanının iklim parametlerini kullanarak biyoklimatik konfor alanlarını tespit ederek yeşil alanların konfora etkisini belirlenmiştir. Biyoklimatik konfor haritaları için Isı İndeksi kullanılmış ve bu indeks analizleri Arcgis 10.8, Arcgis Pro ve Envi-Met yazılımları kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, Çukurova ilçesinin genelinde yaz aylarında ayrıca Mayıs ve Eylül aylarında konforsuz alanlar gözlenirken kış aylarında soğuk ve serin alanlar tespit edilmiştir. Yeşil alanlar mahalle düzeyinde incelenmiş ve genellikle kişi başına yeşil alan miktarı 10 m²'nin altındadır. Gerek sosyal anlamda gerekse konfor anlamında yaşam kalitesinin yükseltilmesi için çalışma alanında aktif ve yeşil alanların miktarı artılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Quality of life is a term which defines the welfare and satisfaction levels of individuals from their environment and other living conditions. Green areas are the one of the most important factors that directly affect the quality of life. The adequacy and accessibility of green areas affect the efficiency and productivity of people, as well as positively affect bioclimatic comfort areas by reducing the effects of the formation of urban heat islands. This study is that the determining the adequacy and accessibility of active green areas in Adana city Çukurova District, and its effect on green space planning and urban life quality was determined. At the same time, bioclimatic comfort areas and the effect of green areas on comfort were determined by using the climate parameters of the study area. During these study, Heat Index was used for bioclimatic comfort maps and these index analyzes were used by Arcgis 10.8, Arcgis Pro and Envi-Met software. As a result of the study, while uncomfortable areas were observed between in May and September in the summer months throughout the Çukurova district, cold and cool areas were detected in the winter months. Green areas were examined at the neighborhood level and the amount of green space per capita is generally less than 10 m². In order to increase the quality of life in terms of both social and comfort, the amount of active and green areas in the work area should be increased.