Dini simgelerin istismarı bağlamında islamofobi
Islamophobia in the context of the abuse of religious symbols
- Tez No: 694989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MAZLUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslam, Simge, İstismar, Din, Islamofobi, Toplum, Islam, Abuse, Religion, Islamiphobia, Society
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Simge ve insan ilişkisi, kökeni insanlık tarihinin topluluk olarak bir arada yaşama kültürüne kadar gitmektedir. İnanç, bireyin yaşadığı kâinata anlam verme çabasından doğar. İnsanlık tarihinde din, medeniyetlerin kurulması ve şekillenmesini sağlayan en önemli toplumsal kurum olmuştur. Bu bağlamda toplumlar inanç alanlarını anlamlandırma, kutsama ve örüntüleme maksadı ile simgeler üretmişlerdir. İnsanlık tarihi ürettiği simgeler ve bu simgelere yüklediği manalar ile okunabilir. Simge hayatımızı tamamen çevreleyen bir olgudur. Konuştuğumuz dil, din, resimler, kavramlar, tarihi eserler, edebiyat, sanat örüntülerimiz ve daha birçok alan simgeseldir. Simge, medeniyetlerin toplumsal hafızasının sonraki nesillere aktarımını sağlayan en önemli toplumsal araçtır. Birey, geçmişten günümüze onu şekillendiren simgeler üzerinden bir kimliğe sahip olur. Bu bağlamda simgeler toplumsal şekillenişin bir kalıbıdır. Kutsanan, idealize edilen simgeler insanlık tarihi boyunca birçok iktidar eliti tarafından araçsallaştırılmıştır. Toplum nazarında amaç olan ulvi bir çabanın iktidar eli ile dönüştürülmesi sonucu kutsal simgelerin bir istismar aracına dönüştüğü insanlık tarihi boyunca yoğun görülen bir hakikattir.“Tanrı Kral”kavramı bu simgesel istismarın bir ürünüdür. Bu istismar geleneği günümüze kadar çeşitlilik ve yöntem farklılıkları ile gelmiştir. Günümüzde emperyal bir istismarın aracı olarak kullanılan İslamofobik korku, emperyal merkezlerin kendi iç kamuoylarını suni bir korku girdabına sokarak hem iç siyasetin dizaynı hem de küresel sömürü çabasının meşruluğu amacı ile kullanılmaktadır. İslamofobi iki kaynaktan beslenen bir korkudur. Bunlar xenofobi (yabancı korkusu/düşmanlığı/nefreti) ve İslam karşıtlığıdır. Çalışmamızda İslamofobi üretim mekanizmasının nasıl bir simgesel istismar ürettiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Symbol abuse goes back to the culture of living together as a community in human history. Belief arises from the individual's effort to give meaning to the universe he lives in. Religion has been the most important social institution in the establishment and shaping of civilizations in the history of humanity. In this context, societies have produced symbols for the purpose of meaning, blessing and patterning of belief areas. The history of humanity can be understood by the symbols it produces and the meanings it gives to these symbols. The icon is a phenomenon that completely surrounds our life. The language we speak, religion, pictures, concepts, historical works, literature, our art patterns and many other areas are symbolic. The icon is the most important social tool that ensures the transmission of the social memory of civilizations to the next generations. The individual acquires an identity through the symbols that shape him from the past to the present. In this context, symbols are a pattern of social formation. Blessed and idealized symbols have been instrumentalized by many power elites throughout human history. It is a fact that has been seen intensely throughout the history of humanity that sacred symbols have turned into a tool of abuse as a result of the transformation of a sublime effort, which is a goal in the eyes of society, by the hand of power. The concept of the“God King”is a product of this symbolic abuse. This tradition of abuse has survived until today with diversity and method differences. Today, Islamophobic fear, which is used as a tool of imperial exploitation, is used for the purpose of both the design of domestic politics and the legitimacy of the global exploitation effort by putting the internal public opinion of the imperial centers into an artificial fear vortex. Islamophobia is a fear that feeds from two sources. These are xenophobia (fear of foreigners/hostility/hatred) and anti-Islamism. In our study, we tried to reveal what kind of symbolic abuse the Islamophobia production mechanism produces.