Aile yapısının bireyin akademik başarı motivasyonuna, akademik azmine ve mutluluk düzeyine etkisi (Erzincan merkez ve Tercan ilçesi örneği)
The effects of family structure on the individual's motivation for academic success, academic permission and the level of happiness (Erzincan center and Tercan district example)
- Tez No: 694988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY NAİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı Motivasyonu, Akademik Azim, Mutluluk, Aile Yapısı, Erzincan, Academic Achievement Motivation, Academic Perseverance, Happiness, Family Structure, Erzincan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Aile kurumunun en önemli işlevi, çocuğun biyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel yapısının inşasında ilk görevi almasıdır. Ailenin ardından, çocuğun toplumsal çevre ile etkileşimi, bazı kişilik özellikleri ve niteliklerini şekillendirmektedir. Bu şekillendirme; çocuğun okula yönelik tutumunda etkili olmakla birlikte akademik alana yönelik gelişiminde de etkilidir. Diğer bir deyişle çocuk, ailede edindiği özelliklerin üzerine okul hayatını inşa etmektedir. Bundan dolayı, bireylerin okul hayatına avantajlı ya da dezavantajlı başlamalarında, sadece öğrenim süreçleri arasındaki eşitsizlikler değil, aile yapıları arasındaki gözlenen farklar da etkili olmaktadır. Bu çerçevede araştırmanın amacı; aile yapısının, akademik başarıda önemli faktörler olan,“akademik azim, akademik başarı motivasyonu ve mutluluk”değişkenlerini ne şekilde etkilediğini belirlemektir. Pierre Bourdieu'nun Habitus Kuramı, Bandura'nın Sosyal Öğrenme Kuramı ve Vygotsky'nin Sosyo-Kültürel Yaklaşımı bu araştırmanın kuramsal çerçevesinin şekillenmesinde etkili olmuştur. Bu kuramların tercih edilmesinin sebebi ise çocuğun okul başarısında sosyal çevrenin önemli bir faktör olarak değerlendirilmesidir. Bu araştırma, Erzincan ilinde ve Erzincan ilinin Tercan ilçesinde yer alan, MEB'e bağlı toplam yedi lisede öğrenim gören öğrencileri kapsamaktadır. Bu çalışmada anket tekniği kullanılmış ve anket içerisinde anket soruları, akademik azim, mutluluk ve başarı odaklı motivasyon ölçekleri yer almıştır. Araştırma sonucu oluşan veriler; SPSS programında Anova, T- Testi, korelasyon ve regresyon yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak; öğrencinin akademik başarısında önemli rol oynayan, akademik azim, akademik başarı motivasyonu ve mutluluk değişkenlerinin farklılık gösterme nedeninin, aile ve diğer sosyal çevrenin yapısal özellikleri arasındaki farklılıklar olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important function of the family institution is to take the first role in the construction of biological, psychological and socio-cultural structure of children. After the family, the interaction of the children with the social environment shapes some personality traits and qualities. This situation; in addition to being effective in the children's attitude towards school, it is also effective in the development of the academic field. In other words, the children build their school life on the characteristics they have acquired in their families. For this reason, not only the inequalities between learning process but also the observed differences between family structures are effective in the advantages or disadvantages of individuals starting their school life. In this context, the aim of the research is to determine how family structure affectst hevariables of“academic perseverance, motivation for academic success and happiness”, which are important factors in academic success. Pierre Bourdieus's Habitus Theory, Bandura's Social Learning Theory and Vygotsky's Socio-Cultural Approach were influential in shaping the the oreticalframe work of this research. The reason why these theories are preferred is that the social environment is considered as an importantfactor in the school success of the child. This research includes students studying in a total of seven high schools affiliated to MEB (Ministry of National Education) in Erzincan province and Tercan district of Erzincan. In this study, the questionnaire technique was used and the questionnaire included personal information form, academic perseverance, happines sandsuccess-oriented motivation scales. The datas formed as a result of there search; they have been analyzed by using ANOVA (Analysis of Variance), T-test, correlation and regression methods in SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program. As a result; it has been understood that the reason for the differences in the variables of academic perseverance, motivation for academic success and happiness, which play an important role in the academic success of the students, is the differences between the structural characteristics of the family and other social environment.