Kur'ân'ın toplumu inşâ süreci
Qur'an's process of creating society
- Tez No: 694990
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Toplum, İnşâ, Şahsiyet, Tefsir, Qur'an, Society, Create, Personality, Commentar
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Kur'ân toplumundan önce câhiliye dönemini, Kur'ân'ın nüzûlünden sonra da vakayı dikkate alarak toplumun tedrîcî bir şekilde inşâsını, inşâ sürecinde önceliklerin belirlenmesi, anlatım üslubunu, Kur'ân'ın nüzûl süreci ve davet metodundan hareketle insanı, toplumu ve cemiyeti yetiştirmesini, inşâ sürecinde takip ettiği yolu ilgili âyetleri inceleyerek inşâ sürecini uygulama alanına taşıma hedefiyle tez konusu belirlenerek çalışmaya başlanmıştır. Söz konusu âyetler Kur'ân bütünlüğü içerisinde incelenerek bireylerin ve toplumun vahiyle terbiye edilmesi, insanî, Kur'ânî ve nebevî bir toplum ve cemiyet oluşturmak adına Kur'ân kültürünün yaşadığımız dünyada yaygınlaşmasını sağlamak ana hedeflerimiz arasındadır. İlahî iradenin nüzûlde izlediği süreç, kâmil vasfına sahip, Kur'ân normlarına uygun bir toplumun oluşmasına imkân tanıyan niteliklerle neticelenmiştir. Günümüzde vahyin nüzûlüne sebep olan olaylara benzer hadiseler cereyan etmektedir. Yaşadığımız dünyada bu tür oluşumların birçok örneğini yakinen görmekteyiz. İşte bu durumlarda söz konusu âyetler ışığında bireylerin ve toplumun vahiyle terbiye edilmesi, insanî, Kur'ânî ve nebevî bir toplum ve cemiyet oluşturmak ve aynı zamada Kur'ân kültürünün yaşadığımız dünyada yaygınlaşmasını sağlamak adına yapılan bu çalışma önem taşımaktadır. Kur'ânî bir toplum oluşması yolunda usul, bilgi, davranış, yöntem ve anlamlar tespit edebilmek ve araştırmacılara ve de ilgililere ufuk açmalarına bir katkı sunabilmeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis topic was determined and the study started with the aim of carrying the construction process to the field of application by examining the related verses of the path he followed in the construction process, considering the jahiliyah period before the Qur'an society, and the event after the revelation of the Qur'an, the gradual construction of the society, the determination of priorities in the construction process, the expression style, the raising of people, society based on the Qur'an's descent process and invitation method. Among our main goals are to examine the verses in question within the context of the Qur'an's integrity, to educate individuals and society with revelation, and to ensure that Qur'anic culture spreads throughout the world we live in, in order to create a humane, Qur'anic, and prophetic society. The procedure that the divine will pursued in the descent resulted in the attributes that permitted the development of a civilization that was perfectly qualified and in line with the Qur'anic standards. Today, events comparable to those that led to the revelation of revelation are taking place. We witness numerous instances of such structures up close in the world we live in. In these circumstances, this research is critical in order to educate individuals and society with revelation based on the aforementioned verses, to build a humane, Qur'anic, and prophetic society, and to secure the spread of Qur'anic culture in the world we live in. Its goal is to discover the techniques, knowledge, behaviors, methods, and meanings on the path to the development of a Qur'anic society, as well as to contribute to researchers and others interested in broadening their horizons.