Treg hücrelerinin ilk trimester gebelik kayıplarında etyopatolojik rolü: Bir immünohistokimyasal çalışma
Etiopathological role of treg cells in first trimester pregnancy loses: An immunohistochemical study
- Tez No: 695019
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDENER ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: düşük, habitual abortus, in vitro fertilizasyon, spontan abortus, Treg hücresi, abortion, habitual abortion, in vitro fertilizaton, miscarriage, spontan abortion, Treg cells
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Habitual abortus tüm gebe kadınların %1-5'ini etkileyen ve dünya çapında önemi artan bir sağlık problemidir. Yardımcı üreme teknikleri günümüzde neredeyse rutin bir obstetrik prosedür haline gelmiş ve başarısı artmış olsa da olguların önemli bir kısmı spontan abortus ile sonuçlanmaktadır. Etyopatogenezi net olarak aydınlatılamasa da spontan abortusun patogenezi maternal immun toleranstaki bozukluk ile ilişkilendirilmektedir. T regülatuvar (Treg) hücreleri genel olarak immüntolerans mekanizmalarında rolü olan hücrelerdir. Bu çalışmada Treg hücrelerinin, spesifik olarak hem habitual, hem de IVF sonrası spontan abortuslarda etyopatogenetik öneminin aydınlatılması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod: Çalışmaya dört grup halinde, her grupta 24 olgu olmak üzere; missed abortus, habitual abortus, IVF sonrası spontan abortus ve istenmeyen gebelik (kontrol grubu) grupları dahil edildi. Küretaj materyallerine ait kesitlerde CD25 pozitif Treg hücrelerinin immunboyanma yoğunluğu ve dağılımı ayrı ayrı skorlandıktan sonra, her iki skor kombine edilerek Q skoru elde edildi. Bulgular: Treg hücrelerinin CD25 immunboyanma Q skoru, her 4 grupta anlamlı farklılık göstermekteydi (one-way ANOVA testi, p=0,003). Yapılan post-hoc testinde (Bonferroni t testi) Q skoru, kontrol grubu ile missed abortus grubunda anlamlı fark göstermezken, habitual abortus ve IVF abortus olgularında kontrol grubuna göre anlamlı oranda daha düşük düzeyde bulundu (sırasıyla p=0,003 ve p=0,02). Sonuç: Çalışmamızdaki bulgular ışığında Treg hücrelerinin niceliksel durumu habituel abortus ve IVF abortus olgularında, hastalığın etyopatogenezinde rol oynayan önemli bir parametre olabilir. Ancak bu konuda kesin bir sonuca varmak için ekspresyon analizi düzeyinde moleküler çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Habitual abortion is a worldwide health problem that affects 1-5% of all pregnant women. Although assisted reproductive techniques have become an almost routine obstetric procedure and its success has increased, a significant number of cases result in spontaneous abortion. Although the etiopathogenesis of the abortion has not been clarified clearly, the data shows that spontaneous abortion is associated with impaired maternal immune tolerance. T regulatory (Treg) cells have a significant role in immune tolerance mechanisms. The aim of the present study was to address the etiopathogenetic importance of Treg cells specifically in both habitual and post-IVF spontaneous abortions. Material and Methods: This study included 24 cases in each four groups of missed abortion, habitual abortion, spontaneous abortion after IVF, and unwanted pregnancy (control group). The immunostaining intensity and distribution of CD25 positive Treg cells in the curettage materials were scored separately, and the Q score was calculated by combining both scores. Results: The CD25 Q score of Treg cells showed a significant difference between four groups (one-way ANOVA testi, p=0,003). Post-hoc test (Bonferroni t test) showed that Q score did not show any difference between the missed abortion and control group, whereas it significantly decreased in habitual abortion and IVF abortion cases compared to the control group (p=0,003 ve p=0,02, respectively). Conclusion: Based on our findings, we conclude that Treg cell loss may play a significant role in the etiopathogenesis of habitual and post-IVF abortion cases. However, molecular studies at the level of expression analysis are needed for a definite conclusion related to this hypothesis.