Akut pankreatitte radyolojik skorlama ile CRP/albümin indeksinin hastalığın mortalite ve morbiditesi açısından retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of radiologic scoring and CRP / albumin index in terms of the mortality and morbidity of the disease in acute pancreatitis
- Tez No: 695100
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜZÜN İNCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, CTSİ skoru, CRP/albümin indeksi, Mortalite, Morbidite, Acute Pancreatitis, CTSI score, CRP/Alb index, Mortality, Morbidity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Akut Pankreatit (AP) hayatı tehdit eden bir hastalık olduğundan hastalığın şiddetinin belirlenmesi, prognostik takibi, morbiditeyi ve mortaliteyi öngörmek kritik öneme sahiptir. Başvuru sırasında ciddiyetin doğru tahmini ile en uygun acil tedavinin başlanması ölüm riskini ve sağlık sisteminin giderlerini azaltmaktadır. Yöntem: Çalışmaya AP tanılı 632 hasta dahil edildi. Verileri hastanemizin otomasyon sistemi olan Nukleus'tan alındı. Çalışmada AP tanısı aldıktan sonra çekilen Bilgisayar Tomografi (BT) sonuçlarına uygu Bilgisayarlı Tomografi Şiddet İndeksi (CTSİ skoru) skorlamsı yapıldı. Hastaların hastanede yatış süresi, komplikasyon gelişimi, yoğun bakım ünitesine yatışı, atak sayıları, ölüm oranı, invaziv işlem gerekliliği kaydedildi. İlk yatışta C-reaktif protein (CRP) (mg/l) ,albümin (Alb) (mg/dl), CRP/albümin indeksi ve 48. saatte bakılan CRP, Albümin, CRP/Alb oranı hesaplandı. Hastalar AP'nin şiddetine göre hafif, orta şiddetli ve şiddetli şeklinde gruplara ayrıldıktan sonrasında her grupta ayrı ayrı CRP/Alb indeksi hesaplandı. CRP/Alb indeksinin hastalığın morbidite ve mortalitesini öngörmesi açısından değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Hastanemizde AP tanısı alan hastalarla yapılan bu retrospektif çalışmamızda CRP/Alb indeksinin hastalığın şiddetini öngörmede radyolojik skorlama sistemi olan CTSİ ile korele olduğu saptandı. Çalışmamızda CRP/Alb oranı hem ilk yatişta hem de 48.saatte orta şiddetli ve şiddetli AP'de hafif AP'den anlamlı (p < 0.05) olarak yüksek bulundu. Komplikasyon gelişimini öngörmede komplikasyon olan hafif ve şiddetli AP hastalarında komplikasyon olmayanlardan hem ilk yatiş hemde 48.saat düzeyi anlamlı (p < 0.05) yüksek saptandı. Orta şiddetli pankreatitte 48.saat CRP/Alb düzeyi komplikasyonu öngörmede anlamlı (p < 0.05) yüksek saptandı. Yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmede hafif ve orta şiddetli pankreatitte 48.Saat CRP/Alb düzeyi anlamlı (p < 0.05) yüksek saptandı. Hastande yatiş süresini öngörme açısndan bakıldığında hafif ve orta şiddetli AP olan hastalarda 48.saat CRP/Alb oranı yüksek olanların hastanede yatış süresi ortalma 7 günden fazla olduğu saptandı. Şiddetli AP olan hastalarda hem ilk yatiş hem de 48.saat CRP/Alb oranı yüksek olan hastalarda hastanede yatış süresi ortalama 7 günden fazla olduğu saptandı. CRP/Alb oranının hafif, orta şiddetli ve şiddetli AP olan (CTSİ skorlarına uygun) hastalarında invaziv işlem gerekliliği ve ölümü öngörmede yetersiz olduğu görüldü. Sonuç: CRP/Albümin oranın hızlı sonuçlanması, kolay yapılabilir olması, ucuz olması AP'nin şiddetini, morbidite ve mortalitesini öngörmede yardımcı bir parametre olduğunu destekler niteliktedir. Yapılacak daha kapsamlı çalışmalar, tedavi kararı ve prognozu öngörmede yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Since AP is a life-threatening disease, it is critical to determine the severity of the disease, prognostic follow-up, and predict morbidity and mortality. Initiation of the most appropriate emergency treatment with an accurate estimation of severity at the time of application reduces the risk of death and the costs of the health system. Materials and Methods: A total of 632 patients with a diagnosis of AP were included in the study. The data was obtained from Nucleus, the automation system of our hospital. In the study, Computed Tomography Severity Index (CTSI score) scoring was made in accordance with the Computer Tomography (CT) results taken after the diagnosis of AP. The duration of hospitalization, complication development, hospitalization in the intensive care unit, number of attacks, death rate, and necessity of invasive procedure were recorded. C-reactive protein (CRP) (mg/l), albumin (Alb) (mg/dl), CRP/albumin index and CRP, Albumin, CRP/Alb ratio measured at 48th hour were calculated at the first hospitalization. The patients were divided into groups as mild, moderate and severe according to the severity of AP, the CRP/Alb index was calculated separately for each group. The CRP/Alb index was evaluated in terms of predicting the morbidity and mortality of the disease. Results: In this retrospective study conducted with patients diagnosed with AP in our hospital, it was found that the CRP/Alb index was correlated with the radiological scoring system CTSI in predicting the severity of the disease. In our study, the CRP/Alb ratio was found to be significantly higher (p < 0.05) in moderate and severe AP than mild AP both at first admission and at 48 hours. In predicting the development of complications, both the first hospitalization and 48th hour levels were found to be significantly higher (p < 0.05) in mild and severe AP patients with complications than those without complications. In moderate pancreatitis, 48th hour CRP/Alb level was found to be significantly higher (p < 0.05) in predicting complications. The 48th hour CRP/Alb level was found to be significantly higher (p < 0.05) in mild and moderate pancreatitis in predicting admission to the intensive care unit. In terms of predicting the hospitalization process, it was found that it was >7 days in patients with mild and moderate AP and those with a high 48th hour CRP/Alb ratio. The CRP/Alb ratio was found to be insufficient to predict death and necessitate invasive procedures in mild, moderate and severe AP (fitting CTSI scores). Conclusion: The fact that the CRP/Albumin ratio is fast, easy to do, and cheap supports that it is a helpful parameter in predicting the severity, morbidity and mortality of AP. More comprehensive studies to be done may guide the treatment decision and predict the prognosis.