İnmeli hastalara bakım verenlerde bakım yükü, anksiyete ve depresyon düzeyinin incelenmesi
Investigation of care burden, anxiety and depression levels in caregivers of stroke patients
  1. Tez No: 695101
  2. Yazar: NURDAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım veren, Bakım yükü, Anksiyete, Depresyon, İnme, Caregiver, Caregiver Burden, Anxiety, Depression, Stroke
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnmeli Hastalara Bakım Verenlerde Bakım Yükü, Anksiyete ve Depresyon Düzeyinin İncelenmesi Bu araştırma İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği' ne başvuran ve nöroloji kliniğinde yatmakta olan inmeli hastalara bakım verenlerde bakım yükü, anksiyete ve depresyon düzeyinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden tüm hastalar araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmaya 89 kadın ve 61 erkek olmak üzere 150 hasta yakını katılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada veriler, bakım verenlerin demografik özelliklerini değerlendirmek amacıyla“Bakım Veren Bilgi Formu”, bakım verme yükünü belirlemek amacıyla“Bakım Verme Yükü Ölçeği”, depresyon ve anksiyete belirtilerini belirlemek amacıyla“Beck Depresyon Ölçeği”ve“Beck Anksiyete Ölçeği”, hastaların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla“Bakım Alan Bilgi Formu”, günlük yaşamlarındaki zorlukları tespit etmek amacıyla ise;“Katz'ın Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi”,“Lawton ve Brody'nin Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi”yüzyüze görüşülerek toplanmıştır. Araştırmaya katılan bakım verenlerin yaş ortalaması 38,5, bakım alan kişilerin yaş ortalaması ise 64,4 olarak saptanmıştır. Bakım veren kişilerin %59,3'ü kadındır. Bakım veren kişilerin bakım yükü puan ortalaması 56,2'dir. Bakım veren kişilerin %32'sinde orta düzeyde depresif belirtiler görülürken, %29,3'ünde de orta düzeyde anksiyete belirtileri saptanmıştır. Katz'ın Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi(GYA)'ne göre bakım alan hastaların %57,6' sının bağımlı olduğu saptanmıştır ve Lawton ve Brody'nin Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri İndesi (EGYA)'ne göre %57,5'i bağımlı olarak belirlenmiştir. Bakım veren kişilerin sosyodemografik özellikleri zarit bakım yükü ölçeği ile karşılaştırılmıştır ve medeni durum, sosyal güvence, sigara/alkol kullanımı, ekonomik sorun, yorgunluk durumuna göre anlamlı farklılık saptanmıştır. Aynı şekilde sosyodemografik özellikleri beck depresyon ve beck anksiyete ölçeği karşılaştırıldığında ise cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, sağlık durumu, fiziksel sorun varlığı, arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Beck Anksiyete, Beck Depresyon toplam skoru, bakım verenlerin yaşı ile bakım verme yükü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bakım verenlerin yaşı ile GYA arasında, bakım alanların yaşı ile EGYA arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda; inme tanısı almış hastalara bakım veren aile üyelerinin bakım yükü, anksiyete ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi ve buna yönelik planlı eğitim ve danışmanlık almaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
İnvestigation of Care Burden, Anxiety and Depression Levels in Caregivers of Stroke Patients This research was carried out to examine the level of care burden, anxiety and depression in those who presented to the Neurology Clinic of Istanbul Educational Research Hospital and cared for stroke patients in the neurology clinic. All patients who agreed to participate in the study were included in the research. 150 patients, including 89 women and 61 men, participated in the study. The data of the research were analyzed with SPSS 25.0 program. In the study, the datawere“Caregiver Information Form”to evaluate the demographic characteristics of caregivers,“CareGiver Burden Scale”to determine the burden of care,“Beck Depression Scale”and“Beck Anxiety Scale”to determine the symptoms of depression and anxiety,“Care Area Information Form”to determine the demographic characteristics of patients, and“Care Area Information Form”to determine the difficulties in their daily lives;“Katz's Daily Life Activities Index”,“Lawton and Brody's Instrumental Daily Life Activities Index”were discussed face-to-face. The average age of the caregivers who participated in the study was 38.5 and the average age of the caregivers was 64.4. 59.3% of caregivers are women. The average point of care load for caregivers is 56.2. 32% of caregivers had moderate depressive symptoms, while 29.3% had moderate anxiety symptoms. According to Katz's Daily Life Activities Index (GYA), 57.6% of patients receiving care were found to be addicted, and 57.5% were identified as addicts, according to Lawton and Brody's Instrumental Daily Life Activities Index (EGYA). The sociodemographic characteristics of the caregivers were compared with the zarit care load scale and significant differences were determined according to marital status, social security, smoking/alcohol use, economic problem, fatigue. In the same way, there was a significant difference between gender, educational status, working status, health status, physical problem presence, the scale of beck depression and beck anxiety. Beck Anxiety, Beck Depression total score, age of caregivers and burden of care were found to be statistically significant. A significant relationship was found between the age of caregivers and GYA, between the age of caregivers and EGYA. In line with these results; Family members who care for patients diagnosed with stroke are advised to determine their care burden, anxiety and depression levels and to receive planned training and counseling for this purpose.