Akut biliyer pankreatit ile Ranson skoru, Balthazar skoru, HAPS skoru, Amilaz, WBC, CRP, De Ritis oranı, NLO, immatur granülosit ve PDW arasındaki ilişki
Association between Ranson score, Balthazar score, HAPS score, serum Amylase, WBC, CRP, De Ritis ratio, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLO), Immature Granulocytes (IG), and platelet distribution width (PDW) in acute biliary pancreatitis
  1. Tez No: 941097
  2. Yazar: MUHAMMED DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT RECEP PEKCİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Biliyer Pankreatit (ABP), Ranson Skoru, HAPS Skoru, Balthazar Skoru, Yoğun Bakım Yatışı (YBÜ), Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLO), C-Reaktif Protein (CRP), De Ritis Oranı, Entegre İnflamatuvar Şiddet İndeksi (IISI), Acute Biliary Pancreatitis (ABP), Ranson Score, HAPS Score, Balthazar Score, Intensive Care Unit (ICU) Admission, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), C-Reactive Protein (CRP), De Ritis Ratio, Integrated Inflammatory Severity Index (IISI)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışması, 326 akut pankreatit hastasında biyokimyasal parametreler, hematolojik göstergeler ve skorlama sistemleri ile yoğun bakıma yatış (YBÜ) arasındaki ilişkiyi detaylı ve çok yönlü bir şekilde incelemiştir. Çalışma popülasyonunun %66,9'u kadın, %33,1'i erkek olup, hastaların yalnızca %3,1'i yoğun bakıma yatırılmıştır. Yaş, WBC, NLO, IG, CRP, Amilaz, AST, ALT, PDW, De Ritis oranı, yatış süresi ve ağrı süresi gibi değişkenler incelenmiş; bu parametreler hem gruplar arası karşılaştırmalar hem de Ranson, HAPS ve Balthazar gibi skorlama sistemleri ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, bu çalışmada yeni bir biyobelirteç kombinasyonu olan Entegre İnflamatuvar Şiddet İndeksi (IISI) geliştirilmiş ve klasik parametrelerle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda, YBÜ yatışı olan hastalarda yaş, CRP, NLO, AST, PDW, De Ritis oranı ve yatış süresi gibi birçok parametrede anlamlı artış saptanmıştır (p < 0,05). Skorlama sistemleri açısından, Ranson, HAPS ve Balthazar skorlarının YBÜ yatışını öngörmede güçlü prediktörler olduğu bulunmuştur (p < 0,001). Özellikle CRP, NLO ve De Ritis oranı gibi biyobelirteçlerin, hastalık şiddetinin sistemik yansımalarını yakalayarak erken dönemde risk belirlemede katkı sunduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda, NLO, IG, PDW ve De Ritis oranı gibi parametreleri birlikte değerlendiren Entegre İnflamatuvar Şiddet İndeksi (IISI), sistemik inflamasyon, hücresel hasar ve trombosit yanıtı gibi farklı patofizyolojik eksenleri bir arada yorumlayarak daha kapsamlı bir şiddet değerlendirmesi sağlamış ve klasik belirteçlerle uyumlu sonuçlar göstermiştir. Ayrıca, yatış süresi ve ağrı süresi gibi klinik parametrelerin de hasta prognozunu etkileyen önemli göstergeler olduğu ortaya konmuştur. Çalışmanın güçlü yönleri arasında geniş bir parametre setinin ele alınması, biyokimyasal, radyolojik ve klinik verilerin birlikte analiz edilmesi ve sonuçların literatürle kapsamlı şekilde kıyaslanması yer almaktadır. Öte yandan, en önemli sınırlılıklar arasında YBÜ'ne yatırılan hasta sayısının düşük olması, çalışmanın retrospektif doğası ve tek merkezli tasarım nedeniyle sonuçların genellenebilirliğinin sınırlı kalması sayılabilir. Ayrıca YBÜ yatış verilerinin retrospektif kayıtlardan alınması, bazı vakaların eksik kalmasına yol açmış olabilir. Sonuç olarak bu tez, akut pankreatit yönetiminde erken risk tahmini ve klinik karar süreçlerine katkı sağlayabilecek güçlü biyobelirteçleri ve skorlama sistemlerini ortaya koymaktadır. Bulgularımız, özellikle CRP, NLO ve De Ritis oranı gibi belirteçlerin ve Ranson, HAPS, Balthazar skorlarının, erken dönemde ağır hastaları tanımlamada etkin kullanılabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda, bu parametrelerin birlikte değerlendirilmesiyle geliştirilen Entegre İnflamatuvar Şiddet İndeksi (IISI), hastalık şiddetini yansıtmada yeni ve bütüncül bir yaklaşım sunmuştur. Bu veriler, hasta izlem ve tedavi stratejilerinin optimize edilmesi, yoğun bakım yatışlarının daha iyi planlanması ve kaynakların etkin kullanılması açısından önemli bir temel sunmaktadır. Gelecekte yapılacak prospektif, çok merkezli ve geniş hasta serilerini kapsayan çalışmalar, elde edilen sonuçların doğrulanmasına ve hastalık prognozunu iyileştirmeye yönelik yeni stratejilerin geliştirilmesine ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis study comprehensively and multidimensionally investigated the relationship between biochemical parameters, hematologic indicators, scoring systems, and intensive care unit (ICU) admission in 326 patients diagnosed with acute pancreatitis. Of the study population, 66.9% were female and 33.1% were male, with only 3.1% of patients requiring ICU admission. Variables such as age, WBC, NLR, IG, CRP, amylase, AST, ALT, PDW, De Ritis ratio, length of hospital stay, and duration of pain were examined. These parameters were analyzed both through intergroup comparisons and in relation to established scoring systems such as Ranson, HAPS, and Balthazar. Furthermore, a novel biomarker combination named the Integrated Inflammatory Severity Index (IISI) was developed and comparatively evaluated against classical prognostic markers. As a result of the analyses, patients who required ICU admission exhibited significant elevations in age, CRP, NLR, AST, PDW, De Ritis ratio, and length of hospital stay (p < 0.05). In terms of scoring systems, Ranson, HAPS, and Balthazar scores were found to be strong predictors of ICU admission (p < 0.001). Notably, inflammatory markers such as CRP, NLR, and De Ritis ratio were shown to capture systemic manifestations of disease severity and contributed to early risk stratification. In this context, the IISI, which integrates parameters such as NLR, IG, PDW, and De Ritis ratio, offered a more comprehensive assessment of disease severity by simultaneously reflecting systemic inflammation, cellular injury, and thrombocytic response. This index yielded results consistent with classical prognostic systems. Additionally, clinical indicators such as length of hospital stay and duration of pain were also identified as significant prognostic factors. Among the strengths of this study are the inclusion of an extensive panel of variables, the combined analysis of biochemical, radiological, and clinical data, and a thorough comparison of findings with the existing literature. However, limitations include the low number of ICU admissions, the retrospective and single-center design, and potential gaps in ICU-related data due to reliance on retrospective records. In conclusion, this thesis identifies robust biomarkers and scoring systems that may support early risk estimation and guide clinical decision-making in the management of acute pancreatitis. Our findings demonstrate that CRP, NLR, and De Ritis ratio, alongside the Ranson, HAPS, and Balthazar scores, can be effectively utilized to identify severe cases at an early stage. In this context, the newly developed Integrated Inflammatory Severity Index (IISI) offers a novel and holistic perspective on disease assessment. These findings provide a valuable foundation for optimizing patient monitoring, improving ICU admission planning, and enhancing the efficient use of healthcare resources. Future prospective, multicenter studies with larger patient cohorts are needed to validate these results and contribute to the development of new strategies aimed at improving disease prognosis.