Epistemically unjust disagreements: A study in non-ideal epistemology
Epistemik bağlamda adaletsiz anlaşmazlıklar: İdeal olmayan epistemoloji üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 695111
  2. Yazar: EYLÜL ZEYNEP BAŞKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ROBERT HOWTON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki normlar, epistemik adaletsizlik, epistemik anlaşmazlık, epistemik statü, rasyonel normlar, statü adaletsizliği, Epistemic disagreement, epistemic injustice, epistemic status, moral norms, rational norms, status injustice
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Anlaşmazlığın epistemolojisine ilişkin literatür, fikir ayrılığına düşen öznelerin epistemik bir anlaşmazlığa nasıl yanıt vermesi gerektiği sorusunu yanıtlamayı amaçlar. Bu amaca yönelik olarak anlaşmazlık epistemologları, epistemik olarak uygun yanıtı, uygun rasyonel normlarla yönetilen yanıtı, bulmak için, standart olarak, fikir ayrılığına düşen öznelerin ırkı, ten rengi, etnik kökeni, yaşı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, vb. gibi epistemik açıdan alakasız olan faktörlerin görmezden gelindiği ideal durumlara odaklanırlar. Bu tez, anlaşmazlık epistemolojisine yönelik standart yaklaşımların anlaşmazlığın ayrılamaz bir şekilde sosyal olan karakterini kabul etmekte başarısız olduğu gerçeğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Sosyal epistemolojinin bir alt dalı olarak anlaşmazlık epistemolojisi, özneler arası ilişkilerin bilgi doğrulama süreçlerinin merkezinde yer aldığı bir disiplindir. Bu, sosyal ilişkilerin ideal olmayan boyutlarının epistemik değerlendirmelerimiz üzerinde bir etkisi olduğu anlamına gelir. Bunu gösterebilmek için bu tez, fikir ayrılığına düşen öznelerin bazı kimlik önyargıları ve/veya toplumsal norm ve gelenekler nedeniyle kendilerinin ve birbirlerinin epistemik yeteneklerine ilişkin yaptıkları yanlış değerlendirmelere odaklanmaktadır. Önyargılar sonucunda, öznelerin kendilerinin ve birbirlerinin epistemik yeteneklerini küçümsemelerinin veya abartmalarının bir statü adaletsizliği yarattığı, bunun sosyal, pratik, ahlaki, politik olduğu kadar epistemik dokuncalara da neden olduğu tartışılacaktır. Statü adaletsizliğini önlemek ve bir anlaşmazlığa uygun şekilde cevap verebilmek için bu tez, ya ahlaki normların rasyonel normlarla birlikte kullanılması gerektiğini ya da indirgenemez şekilde özneler arası bir rasyonellik anlayışının benimsenmesi gerektiğini öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
The literature on the epistemology of disagreement aims to answer the question of how disagreeing agents should respond to an epistemic disagreement. Towards this aim, epistemologists of disagreement standardly focus on idealized cases in which the epistemically irrelevant factors are overlooked, such as race, skin color, ethnicity, age, gender, sexual orientation, etc. of the disagreeing agents to find the epistemically appropriate response, the response governed by the appropriate rational norms. This thesis aims to draw attention to the fact that standard approaches to the epistemology of disagreement fail to acknowledge the inextricably social character of disagreement. Epistemology of disagreement as a sub-branch of social epistemology is a discipline in which the intersubjective relationships are at the core of the knowledge validation processes. This means that non-ideal dimensions of social relationships have an effect on our epistemic considerations. To be able to show this, this thesis focuses on the misevaluations that are made by the disagreeing agents regarding each other's and their own epistemic abilities as a result of some identity prejudices and/or social norms and traditions. It will be argued that agents' underestimation or overestimation of theirs and each other's epistemic abilities as a result of prejudices creates a status injustice, which causes social, practical, moral, political as well as epistemic harms. In order to prevent status injustice and to respond to a disagreement appropriately, this thesis suggests that either moral norms together with rational norms, or an irreducibly intersubjective conception of rationality, should be adopted.