Çevresel Kuznets Eğrisi yaklaşımında ikame ve gelir etkilerinin ayrıştırılması: Teorik ve ampirik çerçeve
Decomposition of substitution and income effects in the Environmental Kuznets Curve approach: Theorical and empirical framework
- Tez No: 695128
 - Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BİLGİLİ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets Eğrisi, Enerji Tüketimi, Enerji Fiyatları, Gelir Etkisi, İkame Etkisi, Environmental Kuznets Curve, Energy Consumption, Energy Prices, Income Effect, Substitution Effect
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 382
Özet
Gelir düzeyi ve kirlilik arasındaki ilişkiyi inceleyen Çevresel Kuznets Eğrisi (EKC) hipotezi makro iktisadi açıdan yaygın olarak tartışılmakta ve incelenmektedir. Ancak EKC hipotezinin makro iktisadi boyutunun yanında mikro iktisadi temellerinin de olduğu unutulmamalıdır. Bu tez çalışmasının amacı EKC hipotezini makro ve mikro iktisadi açıdan incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 1975-2014 yıllık verileri ve PSVAR metodolojisi kullanılarak G20 ülkelerinde EKC hipotezi makro ve mikro iktisadi temelde incelenmiştir. EKC hipotezi önce makro iktisadi boyutta incelenmiştir. Bu modelde CO2 emisyonu, kişi başına reel gelir, yenilenebilir enerji tüketimi ve yenilenemez enerji tüketimi arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yenilenebilir enerji tüketiminin CO2 emisyonunu azalttığı ancak yenilenemez enerji tüketiminin CO2 emisyonunu artırdığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak EKC hipotezinin geçerli olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Daha sonra enerji fiyatları (ham petrol fiyatları, doğalgaz fiyatları ve kömür fiyatları) kullanılarak EKC hipotezi çerçevesinde ikame ve gelir etkilerinin ayrıştırılması incelenmiştir. Enerji fiyatları temelinde ikame ve gelir etkilerinin ayrıştırıldığı analizlerde, teori ile uyumlu bir şekilde gelir etkisinin pozitif ve ikame etkisinin negatif olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu modellerden de elde edilen sonuçlar, EKC hipotezini G20 ülkelerinde geçerli olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca ayrıştırma analizinden elde edilen sonuçlar, G20 ülkelerinde düşük gelir seviyelerinde enerjinin düşük bir mal olduğunu doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
The Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis examining the relationship between income level and pollution, widely discussed and studied from a macroeconomic perspective However, besides the macroeconomic dimension of the EKC hypothesis, it should not be forgotten that there are microeconomic foundations as well. The aim of this thesis is to examine the EKC hypothesis from a macro and microeconomic perspective. In accordance with this purpose, using the 1975-2014 annual data and PSVAR methodology, the EKC hypothesis in G20 countries was examined on a macro and microeconomic basis. Firstly The EKC hypothesis was examined in the macroeconomic dimension. In this model, the relationship between CO2 emissions, real income per capita, renewable energy consumption and non-renewable energy consumption is examined. According to the results obtained It has been determined that renewable energy consumption reduces CO2 emissions, but non-renewable energy consumption increases CO2 emissions. In addition, it was found that the EKC hypothesis is valid. Then, using energy prices (crude oil prices, natural gas prices and coal prices), the decomposition of substitution and income effects within the framework of the EKC hypothesis is examined. In analyzes in which substitution and income effects are separated on the basis of energy prices, in line with the theory, it was concluded that the income effect is positive and the substitution effect is negative. The results obtained from these models also revealed that the EKC hypothesis is valid in G20 countries. In addition, the results from the decomposition analysis it confirmed that energy is an inferior good in G20 countries at low income levels.