Türk erkeklerinde görülen patolojik kıskançlığa arabesk Türk sinemasının etkisi - İstanbul örneği
The effect of arabesk Turkish cinema on the pathological environment of Turkish men- İstanbul case
- Tez No: 695198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kıskançlık, Patalojik Kıskançlık, Arabesk, Sinema, Jealousy, Pathological Jealousy, Arabesque, Cinema
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada arabesk Türk sinemasının Türk erkeklerinde görülen patolojik kıskançlık üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu bağlamda çalışma patolojik ve romantik kıskançlık ayrımını yapılarak Türkiye'deki arabesk kültür arabesk film ve müzikler bağlamında incelenmekte ve arabesk filmlerin Türk erkeklerinin duygu durumlarına nasıl yansıdığı ele alınmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinin uygulandığı çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu İstanbul ilinde yaşayan 48 katılımcıya uygulanmış ve elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda arabesk filimlerde işlenen namus, kıskançlık ve ahlak gibi konuların erkeklerin kadın ve erkek arasındaki ilişkiye sürekli namus ve ahlak yönlü bakmasını sağlayarak kadın ve erkek arasındaki ilişkiyi olumsuz etkilediği ve patolojik kıskançlık davranışını tetiklediği bu duurmun ise kadına yönelik şiddet eğilimini arttıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of arabesque Turkish cinema on pathological jealousy seen in Turkish men. In this context, the work done pathological jealousy and romantic arabesque distinction being examined in the context of culture and music in Turkey and arabesque arabesque movie films are discussed how the situation reflected the feelings of the Turkish men. The data of the study, in which qualitative research methods were applied, were obtained with a semi-structured interview form. The interview form prepared by the researcher was applied to 48 participants living in Istanbul and the data obtained were analyzed by descriptive analysis method. At the end of the study, it was seen that the subjects such as honor, jealousy and morality in arabesque films had a negative effect on the relationship between men and women by making men constantly look at the relationship between men and women in terms of honor and morality, and this situation triggered the behavior of pathological jealousy, which increased the tendency to violence against women.