Contributions of project based learning in EFL writing classes
Yabancı dil olarak ingilizce yazma derslerinde proje tabanlı öğrenimin katkıları
- Tez No: 695197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje, Proje Tabanlı Öğrenme, Yazma Tutumu, Project, Project Based Learning, Writing Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Eğitim her alanda sürekli gelişmekte, ilerlemekte ve insan yaşamını etkilemektedir. Gelişen eğitim yöntemleri karşısında öğretmenlerin kendilerini sürekli yenilemeleri, gelişmeleri yakından takip etmeleri çok önemlidir. Proje tabanlı öğrenme, modern dünya gereksinimlerine uygun bir öğretim yöntemidir. Geleneksel öğretim yöntemi olarak adlandırılan ders kitabına dayalı öğretmen merkezli yaklaşım ile karşılaştırıldığında proje tabanlı öğrenmenin daha etkili olduğu görülmektedir. Çünkü içinde yaşadığımız bu modern çağda, problemleri çözmek için birçok proje planlanmakta veya uygulanmaktadır. Bu anlamda, öğrencilerin hayatta başarılı olmalarını istiyorsak proje tabanlı, yani pek çok düşüncenin tartışıldığı, yaratıcılığın ön plana çıktığı bir dünyaya hazır olmaları gerekmektedir. Günümüzde, İngilizce yazı derslerinde kullanılmakta olan paylaşılan, etkileşimli ve bağımsız yazma gibi bazı yöntemler vardır. Ancak, EFL (yabancı dil olarak İngilizce) yazma derslerinde proje temelli öğrenmenin katkısı konusunda pek fazla çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma bir vaka çalışması olarak tasarlanmış ve veriler nitel yöntemle toplanmıştır. Toplanan veriler tanımlayıcı olarak analiz edilmiş ve kodlanmıştır. Çalışma, İstanbul'da özel bir üniversitenin hazırlık okulunda orta düzey İngilizce hazırlık sınıfı öğrencileri arasından seçilen 12 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizine göre proje tabanlı öğrenmenin İngilizce yazma derslerine olumlu katkı sağladığı, iletişimi geliştirme, yaratıcı düşünme, işbirliği ve sorumluluk alma gibi olumlu özellikleri sayesinde öğrencilere yazma derslerinde destek sağlayan bir araç olduğu görülmüştür. Yani öğrencilerin İngilizce yazma derslerine yönelik pozitif tutumlarının artması ile proje tabanlı öğrenme arasında olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu nedenle çalışma, proje tabanlı öğrenmenin İngilizce yazı yazma derslerinde kullanılacak etkili bir yaklaşım olduğunu öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Education is constantly developing, progressing and affecting human life in every field. It is very important for teachers to constantly renew themselves and follow developments closely in the face of developing education methods. Project based learning is a teaching method suitable for the needs of the modern world. Project based learning seems to be more effective when compared to the textbook-based teacher-centered approach, which is a traditional teaching method. Because in this modern age, many projects are planned or implemented to solve problems. In this sense, if we want students to be successful in life, they need to be ready for a project based world where many ideas are discussed and creativity comes to the fore. Today, there are some methods which are used in English writing classes, such as shared, interactive, and independent writing. However, there are not many studies conducted on the contribution of project based learning in EFL (English as a foreign language) writing classes. This study was designed as a case study and the data was collected by qualitative method. The collected data was descriptively analyzed and coded. The study was carried out with 12 students selected from intermediate-level English learners studying at a private university in Istanbul. According to the analysis of the data obtained, it was seen that project based learning contributed positively to English writing classes, and it was an element providing support to students thanks to its positive features such as improving communication, creative thinking, cooperation and taking responsibility. In other words, it was observed that there was a positive relationship between the increase in students' attitude towards English writing classes and project based learning. Therefore, the study suggests that project based learning is an effective approach to use in English writing classes.