Renklerin tüketici davranışlarındaki etkisi ve buna yönelik Fas'ta bir araştırma
The effect of colors on consumer behavior and a research in Morocco
  1. Tez No: 695199
  2. Yazar: CHAIMAA BOUKARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duyum, Algı, Renkler, Tüketici Davranışları, Colours, Consumer Behaviours, Perception, sensation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yaşam alanımızın her noktasında bulunan, düşünceleri harekete geçiren, duyguları tetikleyen ve motivasyonu artıran renkler tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu bakımdan, işletmeler tüketiciler ile iletişim kurmak için renkleri bir mesaj iletme aracı olarak kullanmaktadır. Tüketiciler üzerinde olumlu etkiler oluşturmak için renkler özele seçilerek pazarlama alanında dikkatle kullanılmaktadır. İşletmeler renklerin dikkat çekme, farklılıkları gösterme, algı oluşturma, algıları değiştirme, olumlu tutum oluşturma, akılda kalma ve ikna etme gücünü etkin bir şekilde kullanmaktadır. Renkler tüketicilerin dikkatini cezbeden en önemli unsurlardan biridir. Renklerin anlamlarının iyi bilinmesi ve bunun pazarlama alanında kullanılması büyük avantajlar sağlayabilir. Renkler konusunda kültürel farklılıkların göz önünde bulundurulması tüketici davranışlarını şekillendirebilir. Renkler satın almaya yönlendirme, dürtüler oluşturma ve karar almayı kolaylaştırma gibi bir çok fonksiyona sahiptir. Bu çalışmada, öncelikle kapsamlı bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. İlk olarak tüketici davranışları ve renklerin algılanış biçimleri, daha sonra tüketici davranışları üzerindeki etkisi ve pazarlama alanında kullanımı incelenmiştir. Kazablanka şehrinde ikamet eden Faslı tüketicilere online anket uygulanarak çalışmaya katılmaları sağlanmıştır. Araştırmaya katılan 423 tüketicinin demografik özelliklerine, çeşitli kavramların ve kişilere hatırlattığı renklere ve renklerin etkilerine dair veriler elde edilmeye amaçlanmıştır. Elde edilen verilerden yararlanarak frekans analizi, çapraz tablolar, ve ki-kare analizi SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve özellikle Fas ülkesinde çalışan veya faaliyet göstermek isteyenlere kullanılacak renklere yönelik önemli fikirler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Colors are an important visual communication element that facilitates perception, affects emotions, and behaviours. Enterprises that are aware of this important tool make use of the persuasive power of colors in their products, packages, brands and in many visual elements in order to attract attention, stimulate curiosity, be different and create a certain perception. Knowing the meanings of the colors well and using them correctly and taking into consideration the cultural differences will provide great advantages such as pushing consumers to buy, increasing perception and facilitating decision making. In this study, the perception of colors, their effect on consumer behavior, their use in marketing is discussed and the effect of colors on consumers has been investigated. For this purpose a research is conducted to Moroccan Consumers living in Casablanca city to obtain data on the demographic characteristics of these consumers, , their perception of colors, and the effects of colors on their purchasing behavior.