Dindarlığın etik davranış üzerindeki ektisinde kamu hizmet motivasyonunun aracılık rolü
The mediating mile of public service motivation in the effect of religiosness on ethical behavior
- Tez No: 695350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İçsel Dindarlık, Kamu Hizmeti Motivasyonu, Etik Davranış, Intrinsic Religiosity, Public Service Motivation, Ethical Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma içsel dindarlığın, etik davranış ve alt boyutları üzerine etkisinde ve bu iki değişken arasındaki ilişkide, kamu hizmeti motivasyonunun alt boyutlarının aracı rolünü ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Nevşehir ilinde görev yapan 732 ilköğretim öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri kolayda örneklem yöntemiyle belirlenen 253 katılımcıya uygulanan anket ile elde edilmiştir. Anket; bilimsel açıdan güvenilirliği ve geçerliliği daha önceden kanıtlanmış ölçekler kullanılarak hazırlanmış ve SPSS 21 paket programı ve Process ile analiz edilmiştir. Veriler güvenilirlik, geçerlilik, korelasyon ve çoklu regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Alan yazına yönelik gerçekleştirilen taramalar neticesinde içsel dindarlık konusunu İslam Dini bağlamında ele alarak etik davranış üzerindeki etkisini ve Kamu Hizmeti Motivasyonu'nun aracılık rolünü belirlemeye yönelik öncül bir çalışma niteliği taşımaktadır. Türk toplum yapısı dindarlık motiflerini bir arada barındırması nedeniyle, çalışmada elde edilen bulguların diğer İslam toplumlarına genellenemeyecek olması çalışmanın sınırlılıkları arasındadır. Araştırma bulgularına göre Kamu Hizmeti Motivasyonu'nun fedakârlık boyutunun, içsel dindarlık ile etik davranış (adalet, işbirliği, sevgi ve saygı) boyutları arasında aracı rol oynadığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study presents the effect of intrinsic religiosity on ethical behavior and its sub-dimensions, and reveals the mediating role of sub-dimensions of public service motivation in the relationship of these two variables. The research population consists of 732 primary school teachers in Nevşehir province. The data of the research were obtained via questionnaires applied to 253 participants that were determined by convenience sampling method. The questionnaire was prepared with scales that were previously scientifically proven and analyzed with SPSS 21 package program and Process. The data were subjected to reliability, validity, correlation and multiple regression analysis. As a consequence of literature review, this study is preliminary in terms of determining the effect of intrinsic religiosity on ethical behavior in the context of the Islamic Religion and the mediating role of the public service motivation. Since the Turkish society keeps several religious motives together, the research findings cannot be generalized to other Islamic societies is one of the limitations of the study. The findings showed that sacrifice dimension of public service motivation played a mediating role on the relation between intrinsic religiosity and ethical behavior (justice, cooperation, love and respect)