Projeksiyon destekli resim aktarım yönteminin resim bölümü öğretmen adaylarının ve görsel sanatlar eğitimi uzmanlarının görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of projection asisted image transfer method according to the opinions painting department teacher candidates and visual arts education experts
- Tez No: 695411
- Danışmanlar: PROF. TÜRKAN ERDEM, DOÇ. DR. AHMET KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Projeksiyon, Teknoloji, Öğrenci, Art, Projection, Technology, Student
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde teknoloji, sanatın vazgeçilmez yeni anlatım dilidir. Teknolojinin sağladığı olanaklar ve disiplinler arası yeni anlatım teknikleri sanatı zenginleştirmiştir. Teknolojinin sanata yansıması ile yeni resim aktarım teknikleri ortaya çıkmıştır. Bu resim aktarım tekniklerinden birisi de projeksiyon ile resim aktarım yöntemidir. Resim sanat eğitimi verilen güzel sanatlar liseleri, eğitim ve güzel sanatlar fakültelerinde projeksiyon, atölye eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Geleneksel resim atölye eğitimindeki obje ve figürlere dayalı dar açılı, tek katmanlı kompozisyon kurguları, yeniliğe ve araştırmaya kapalı bir yaklaşım biçimi ile günümüz sanatının gerisinde kalmaktadır. Teknolojiden yararlanarak çok katmanlı kavramsal resim ve güncel komposizyon kurguları oluşturulabilmektedir. Günümüz sanat eğitiminin resim aktarım yöntemlerinden biri olan projeksiyon destekli resim aktarımı, araç olmaktan çok amaç haline gelmiştir. Sanat eğitimi öğrencilerinin photoshop ve diğer programlarla hazırladıkları kompozisyonlar, geleneksel resim atölye eğitiminin dar kapsamlı konularından farklı, çok katmanlı ve günceldir. Bundan dolayı öğrencilerin birbirinden kopuk öğeleri ayrıntılarıyla direkt tuval veya benzeri materyal üzerine aktarmaları mümkün olamamaktadır. Projeksiyon bu aşamada çok katmanlı kompozisyonun aktarımında teknik kolaylık ve hız sağlamaktadır. Güzel sanatlar eğitiminde projeksiyon destekli resim aktarımına yönelik öğrenci ve uzman görüşlerinin değerlendirilmesi tezin çıkış noktasıdır. Araştırma nitel bir araştırma olup, nitel veri toplama yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Projeksiyon ile resim aktarımının olumlu ve olumsuz yönleriyle ilgili görüşleri deneysel bir müdahalede bulunmadan olduğu gibi betimlenmeye çalışılmıştır. Güzel sanatlar alanında resim iş eğitimi ve resim bölümünde eğitim gören 25 öğretmen adayı ve resim bölümünde eğitim veren 25 öğretim elemanı araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın alt problemlerine ilişkin 5 sorudan oluşan görüşme formu ile görüşleri alınmıştır. Görüşlerden elde edilen veriler doğrultusunda, öğrencilerin resim aktarımında projeksiyonu ve diğer teknolojik aktarım yöntemleri tercih etmelerinin nedeni; zamandan tasarruf, hatasız desen aktarımı, yöntem ve teknik yetersizlik, kopya ve tembellik, etkili atölye dersi işleme, özgünlük ve orjinallik, yenilikçi araştırmacı gibi olumlu ve olumsuz yönde estetik kategoriler altında toplanılmıştır. Bu bağlamda projeksiyon ile resim aktarımı yapmak, günümüz sanat eğitiminin gereği haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, technology is the indispensable new expression language of art. The possibilities provided by technology and new interdisciplinary expression techniques have enriched the art. With the reflection of technology on art, new painting transfer techniques have emerged. One of these picture transfer techniques is the projection method. Projection plays an important role in workshop education in fine arts high schools, education and fine arts faculties where painting art education is given. The narrowangle, single-layer compositional setups based on objects and figures in traditional painting workshop education lag behind today's art with an approach that is closed to innovation and research. Using technology, multi-layered conceptual painting and contemporary compositions can be created. Projection supported picture transfer, which is one of the picture transfer methods of today's art education, has become a goal rather than a tool. The compositions prepared by art education students with photoshop and other programs are multi-layered and up-to-date, different from the narrow scope of traditional painting workshop education. For this reason, it is not possible for students to transfer disconnected items directly onto canvas or similar material in detail. At this stage, projection provides technical convenience and speed in the transfer of multi-layered composition. The starting point of the thesis is to evaluate the opinions of students and experts on projection supported picture transfer in fine arts education. The research is a qualitative research and semi-structured interview method, one of the qualitative data collection methods, was used. His views on the positive and negative aspects of projection and picture transfer have been tried to be described as they are without any experimental intervention. In the field of fine arts, 25 teacher candidates studying in the painting and painting department and 25 lecturers teaching in the painting department were included in the research. Opinions were taken with an interview form consisting of 5 questions regarding the sub-problems of the research. In line with the data obtained from the opinions, the reason why students prefer projection and other technological transfer methods in image transfer; time saving, error-free pattern transfer, method and technical inadequacy, copying and laziness, effective workshop teaching, originality and originality, innovative researcher are gathered under positive and negative aesthetic categories. In this context, transferring pictures with projection has become a necessity of today's art education.