Görsel sanatlar eğitiminde teknoloji destekli resim aktarımına yönelik görüşler
Views on technology-supported painting transfer in visualarts education
  1. Tez No: 658794
  2. Yazar: İLYAS SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: PROF. TÜRKAN ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar, Teknoloji, Resim Aktarım Yöntemleri, Güzel Sanatlar Lisesi, Art, Art Education, Visual Arts, Technology, Painting Transfer Methods, Fine Arts High-School
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Sanat eğitiminin öğretiminde kullanılan yol ve yöntemler geçmişten günümüze sanat eğitimcilerini düşündürmüş, kullanılan yöntemler daima tartışma konusu olmuştur. Teknoloji destekli resim aktarım yöntemleri kullanılan tekniklerle birlikte öğrencinin işini kolaylaştıran, kolaylaştırırken güdüleyen, hızlandıran bir araç olmuştur. Teknolojinin her alanda hız (ivme) kazandığı, zamanın önemli bir boyut hâline geldiği düşünülürse görsel sanatlar öğretiminde resim aktarım yöntemlerinin bilinçli ve bilinçsiz kullanılma durumları ortaya çıkmıştır. Bu nedenle görsel sanatlar eğitiminde teknoloji destekli resim aktarım yöntemleri (projeksiyona dayalı resim aktarım, transfer resim aktarım, kareleme resim aktarım ve dijital resim aktarım yöntemleri) sürekli gelişen yeni yol ve yöntemler dolayısıyla günümüz çağdaş sanat eğitimini de etkilemiştir. Bu etkilenmelerin olumlu ya da olumsuz durumlarını tespit etmek için çalışma konusunda öğrenci ve öğretmen görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmaya, KÇGSL Görsel Sanatlar Bölümü'nde görev yapan beş öğretmenle, öğrenim gören yirmi sekiz, 11. sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmıştır. İki boyutlu sanat atölye dersinde öğrencilere teknoloji destekli dört farklı resim aktarım yöntemiyle uygulamalar yaptırılmış, her uygulama sonucunda öğrencilere önceden hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formları dağıtılarak veriler toplanmıştır. Aynı konuda öğretmenlerin görüşlerine de başvurularak olumlu ve olumsuz görüşleri alınmıştır. Verilerin analizi için tablolar oluşturulmuş öğrenci ve öğretmen görüşleri kodlanmıştır. Elde edilen bulgular betimsel ve içerik analiz yöntemi ile ayrıntılı bir şekilde incelenerek çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda görsel sanatlar eğitiminde teknoloji destekli resim aktarım yöntemlerinin öğrenci ve öğretmen görüşleri açısından, tüm olumsuz tartışma ve düşüncelere rağmen daha çok olumlu yönler ortaya koyduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalarda teknoloji destekli resim aktarım yöntemlerinin öğrencilerin farklı bakış açısı ile özgün düşünme ve eser üretebilme becerilerine olumlu katkılar yaptığı hem öğrenci hem de öğretmen görüşleriyle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The ways and methods used in the teaching of art education have made art educators think from past to present, and the methods used have always been the subject of discussion. Technology-supported painting transfer methods, together with the techniques used, have been a tool that facilitates (motivating while facilitating) the student's job and accelerates it. Considering that technology has gained speed (acceleration) in every field and time has become an important dimension, the cases of conscious and unconscious use of painting transfer methods in visual arts teaching have emerged. For this reason, Technology-Supported Painting Transfer Methods in Visual Arts Education (projection based painting transfer, painting transfer, gridding painting transfer and digital painting transfer methods) has also affected today's contemporary art education due to the constantly developing new ways and methods. In order to determine the positive or negative conditions of these effects, student and teacher opinions were consulted about the study. Five teachers working in Visual Arts Department of Konya Çimento Fine Arts High-School and 28, 11th grade students attended the research. Qualitative method was used in the research. In the two-dimensional art atelier course, students were made applications with four different technology-supported painting transfer methods, and data were collected by distributing pre-prepared semi-structured interview forms to the students at the end of each application. Positive and negative opinions were obtained by referring to the opinions of teachers on the same subject. Charts were created for the analysis of the data, and student and teacher views were coded. The obtained results were analysed and resolved with detail using the descriptive analysis method. As a result of the data that obtained, it was seen that Technology-Supported Painting Transfer Methods in Visual Arts Education revealed more positive values than despite the all negative discussion and negative opinions from the point of view of students and teachers. In the studies, it has been revealed that Technology-Supported Painting Transfer Methods contribute positively to students' original thinking and their ability to produce works with different perspectives, with the opinions of both students and teachers.