Kendine zarar verme ve intihar davranışlarının bariatrik cerrahi hasta popülasyonundaki sıklığının ve ilişkili faktörlerinin değerlendirilmesi
Prevalance and correlates of self harm behaivors and suicide among bariatric surgery candidates
  1. Tez No: 695430
  2. Yazar: FURKAN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN KONUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Suicide, self-injury, bariatric surgery, obesity, psychopathology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada bariatrik cerrahi hazırlığında olan hastaların psikiyatrik açıdan değerlendirilmesi, hastaların kendine zarar verme profilleri, intihar düşünce-davranışlarının sıklığının incelenmesi ve bu davranışlarla ilişkili klinik ve sosyodemografik faktörlerin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Eylül 2020 – Mayıs 2021 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Obezite Merkezi tarafından obezite cerrahisi öncesi değerlendirme amacıyla Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na konsültasyonu istenen ardışık tüm vakalar üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya 18 yaş üstü, verilen ölçekleri uygun bir şekilde anlayıp cevaplayabilecek olan hastalardan çalışmaya katılmaya gönüllü olanların tamamı (n=70) dâhil edilmiştir. Her katılımcıyla DSM-V tanı ölçütlerine göre klinik görüşme yapıldıktan sonra Sosyo-Demografik Veri Formu, Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri (KZVDDE), Columbia İntihar Riskini Derecelendirme Ölçeği (C-SSRS), Yeme Tutumu Testi 40 (YTT-40), Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YEDÖ), Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Gece Yeme Anketi (GYA) ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan bariatrik cerrahi adaylarının intihar girişimi öyküsü %2,85 ve C-SSRS'ye göre yaşam boyu intihar düşüncesi bulunma oranı %31,4 olarak bulunmuştur. Katılımcıların 11'inin (%15,7) KZVDDE ölçeğine göre daha önce en az bir yöntemle kendine zarar verdiği belirlenmiştir. C-SSRS'ye göre yaşam boyu intihar düşüncesi olanlarda işsizlik, tıbbi hastalık, BDÖ skoru, YEDÖ total skoru, DEBQ duygusal yeme ve GYA sabah iştahsızlığı alt ölçek ortalama rank değerleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0.016, p=0.042, p=0.033, p=0.033, p=0.026, p=0.032). Yapılan lojistik regresyon analizinde C-SSRS'ye göre yaşam boyu intihar düşüncesi bulunma odds oranı işsizlerde 6,17 kat, tıbbi hastalığı olanlarda 3,41 kat, yüksek DEBQ duygusal yeme altölçek puanı olanlarda 1,73 kat artmaktadır. Sonuç: Bariatrik cerrahi öncesi değerlendirilen hastalarda intihar girişimi ve yaşam boyu intihar düşüncesi sıktır. Bu hasta gurubunda intihar düşüncesi ve davranışları sorgulanırken, işsizlik, tıbbi hastalık varlığı ve emosyonel yeme durumlarını içeren ayrıntılı değerlendirme yapılmalıdır. Anatar sözcükler: İntihar, kendine zarar verme davranışı, bariatrik cerrahi, obezite, psikopatoloji
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the patients' self-harm profiles, the frequency of suicidal thoughts-behaviors and to determine the clinical and sociodemographic factors associated with these behaviors by psychiatric evaluation of patients who are preparing for bariatric surgery. Materials and Methods: This study was carried out between September 2020 and May 2021 on all consecutive outpatients that were consulted to the Department of Psychiatry for the purpose of pre-bariatric evaluation by the Obesity Center at Düzce University Faculty of Medicine. All patients (n=70) over the age of 18 who could understand and answer the scales appropriately and volunteered to participate were included in the study. After clinical interview with each participant according to DSM-V diagnostic criteria, Socio-demographic data form, Inventory of Statements About Self-injury (ISAS), Columbia Suicide Severity Rating Scale (C-SSRS), The Eating Attitudes Test 40 (EAT-40), Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q), Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI) and Night Eating Questionnaire (NEQ) were applied. Results: The rate of suicide attempts of the surgical candidates was 2.85% and the lifetime suicidal ideation rate according to C-SSRS was 31.4%. Acoording to ISAS scores 11 participants (%15,7) had a history of at least one self injury behaviour. According to C-SSRS, in those with lifetime suicidal ideation; unemployment, medical illness, BDI score, EDE-Q total score, DEBQ emotional eating subscale and NEQ morning appetite subscale mean rank values were found to be significantly higher (respectively p=0.016, p=0.042, p=0.033, p=0.033, p=0.026, p=0.032). In the logistic regression analysis; according to the C-SSRS, lifetime suicidal ideation odds ratio increases 6.17 times in the unemployed, 3.41 times in those with a medical illness, and 1.73 times with the increase in the DEBQ emotional eating subscale score. Conclusion: Suicide attempts and life time suicidal thoughts are prevalent among bariatric surgery candidates. According to the results of the research, while suicidal thoughts and behaviors are questioned in patients evaluated before bariatric surgery, a detailed evaluation including unemployment, presence of medical illness and emotional eating should be done.