Proksimal pankeatikoduodenektomi yapılan hastalarda G8 taramasının cerrahideki komplikasyonlar ve mortaliteyi öngörmedeki etkinliği
The effectiveness of G8 scanning in predicting surgical complications and mortality in patients undergoing proximal pancheaticoduodenectomy
- Tez No: 695468
- Danışmanlar: PROF. DR. TARKAN ÜNEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pankreatikoduodenektomi, komplikasyonlar ve mortalite, Pancreaticoduodenectomy, complications and mortality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
AMAÇ Periampuller tümörler zamanı operabıl olan hastalarda kuretif tedavi sağlamak için yapılan ameliyat pankreatikoduodenektomi başka adıyla Whipple ameliyatıdır. Bu çalışmada amaç, 65 yaş ve üstü periampuller tümör nedeniyle pankreatikoduodenektomi ameliyatı yapılan hastalarda G8 taramasının cerrahideki komplikasyonları ve mortaliteyi öngörmedeki etkinliğini araştırmaktır. GEREÇ-YÖNTEM Bu çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği tarafından 01.01.2014-30.03.2021 tarihleri arasında 65 yaş üstü pankreatikodudenektomi yapılan 110 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar ameliyat öncesi dönemde G8 skoru ile değerlendirildi. Komplikasyonlar değerlendirilirken Dindo-Clavien Sınıflaması kullanıldı. Ameliyat sonrası 3 ay boyunca komplikasyonlar ve mortalite takip edildi ve G8 skorunun 8, 12 ve 14 değerleri ile karşılaştırıldı. Elde edilen veriler SPSS® 24.0 bilgisayar paket programında analiz edildi. SONUÇ Periampüller tümör nedeniyle PPD yapılan hastalarda G8 taraması spesifik komplikasyonları değil, genel komplikasyonları ve mortaliteyi öngörmede faydalı olabilir. PPD yapılan hastalarda G8 taraması ile ilgili çalışmaya literatür taramasında rastlanmamış olup, yapılan ilk çalışma olduğu düşünülmektedir. Daha geniş kapsamlı ve daha çok hasta sayısı ile bu verilerin doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM The operation performed to provide curative treatment in patients with timely operable periampullary tumors is pancreaticoduodenectomy, also known as Whipple surgery. The aim of this study is to investigate the effectiveness of G8 scanning in predicting surgical complications and mortality in patients aged 65 years and older who underwent pancreaticoduodenectomy for periampullary tumor. MATERIALS-METHODS In this study, the data of 110 patients over the age of 65 who underwent pancreaticodudenectomy between 01.01.2014-30.03.2021 by Dokuz Eylul University Faculty of Medicine General Surgery Clinic were retrospectively analyzed. The patients were evaluated with the G8 score in the preoperative period. Dindo-Clavien Classification was used to evaluate complications. Complications and mortality were followed for 3 months postoperatively and compared with the 8, 12 and 14 values of the G8 score. The obtained data were analyzed in SPSS® 24.0 computer package program. RESULT In patients undergoing PPD due to periampullary tumor, G8 scanning may be useful in predicting general complications and mortality rather than specific complications. The study on G8 scanning in patients undergoing PPD has not been found in the literature, and it is thought to be the first study conducted. These data need to be confirmed with a larger scale and larger number of patients.