Aksiyel uzunluğun foveanın mikroyapısı üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi: Karşılaştırılmalı optik koherens tomografi anjiografi çalışması
Evaluation of the effect of axial length on the microstructure of the fovea: A comparative optical coherence tomography angiography study
  1. Tez No: 695469
  2. Yazar: FATİH SULTAN MEHMET KAHRAMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ALYAMAÇ SUKGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Optik koherens tomografi anjiografi, Miyopi, Aksiyel uzunluk, Optical coherence tomography angiography, myopia, axial length
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Aksiyel uzunluk (AU) artışının foveanın mikroyapısı üzerine olan etkisinin optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine başvuran 18-65 yaş aralığındaki katarakt dışında oküler ve sistemik hastalığı bulunmayan 150 hastanın 150 gözü dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen katılımcıların tümüne tam oftalmolojik muayeneyi takiben non-kontakt optik biyometri ile aksiyel uzunluk (AU) ölçümleri yapıldı. Hastalar aksiyel uzunlukları 22 mm altı, 22-22,99 mm, 23-23,99 mm, 24-24,99 mm, 25 mm ve üzeri olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Gruplarda 30 hasta olmak üzere toplam 150 hasta çalışmaya dahil edildi. Sonrasında OKTA ile Foveal Avasküler Zon (FAZ), Acircularity Index (AI), foveal dansite (FD), santral maküla kalınlığı (SMK), retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı, Peripapiller Kapiller Damar Dansitesi (PPCVD) ile Inside Disc, yüzeyel ve derin foveal ve parafoveal kapiller pleksus dansite ölçümleri ve OKT ile ganglion hücre analizi (GHA) yapıldı. Bulgular: Çalışma da yer alan 5 grup demografik özellikler açısından değerlendirildiğinde, gruplarda ye alan hastaların cinsiyet (p=0,938) ve yaş (p=0,109) arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). Tüm hastaların ortalama AU değeri 23,56±1,61 (Min: 19,72, Maks: 27,12) olduğu gözlendi. FAZ, AI, FD ve SMK ile AU arasına anlamlı ilişki saptanmadı (sırasıyla p=0,134, p=0,119, p=0,080, p=0,151). Superficial foveal dansity (SFD) ve deep foveal dansity (DFD) ile AU arasında pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla r=0,257-p=0,001, r=0,218-p=0,007). Superficial parafoveal dansity (SPD) ve deep parafoveal dansity (DPD) ile AU arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Ortalama ganlion hücre tabakası ve iç pleksiform tabaka (GHT+İPT) ve tüm sektörlerdeki GHT+İPT ölçümleri ile AU arasında negatif korelasyon saptandı (p0,05). Sonuç: AU artışına bağlı RSLT kalınlığında ve GHT+İPT kalınlığında azalma olduğu görüldü. SFD ve DFD de AU artışı ile körele olarak arttığı izlendi. FAZ, AI, FD, SMK, SPD, DPD, Whole image, Inside disc, ve PPCVD ile korele olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed in this study to evaluate the effect of the increase in Axial Length (AL) microstructure of fovea by using optical coherence tomography angiography (OCTA) method. Material and Methods: 150 eyes of 150 patients aged between 18-65 who did not have any ocular and systemic disease except for cataract and who were admitted to Adana City Training and Research Hospital Ophthalmology Clinic were included in the study. Following the complete ophthalmologic examination, axial length (AL) measurements of all participants of the study were taken by non-contact optical biometry. The patients were classified into five groups as the ones with 22 mm or below axial lengths, the ones with 22-22.99 mm axial lengths, the ones with 23-23.99 axial lengths, the ones with 24-24.99 axial lengths and the ones with 25 mm or above axial lengths. 150 patients in total were included in the study as 30 patients in each group. Then, Foveal Avascular Zone (FAZ), Acircularity Index (AI), foveal density (FD), central macular thickness (CMT) and retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness were measured with OCTA. In addition, Inside Disc, superficial and deep foveal and parafoveal capillary plexus density measurements were taken by Peripapillary Capillary Vein Density (PPCVD) and ganglion cell analysis (GHA) was done by OCT. Results: When the demographical characteristics of the patients in 5 groups in the study were considered, no statistically significant difference was observed between the gender (p=0.938) and age (p=0.109) of the patients in the groups (p>0.05). It was seen that the mean AU value of all patients was 23.56±1.61 (Min: 19.72, Max: 27.12). Besides, there was no significant correlation between FAZ, AI, FD, CMB and AU (p=0.134, p=0.119, p=0.080, p=0.151). Moreover, there was a positive correlation between superficial foveal density (SFD) and deep foveal density (DFD) and AU (r=0.257-p=0.001, r=0.218-p=0.007, respectively). On the other hand, no significant correlation was found between superficial parafoveal densities (SPD) and deep parafoveal densities (DPD) and AU (p>0.05). The results pointed out a negative correlation between mean ganglion cell layer and inner plexiform layer (GHT+IPT) and GHT+IPT measurements in all sectors and AU (p0.05) Conclusion: It was concluded that there was a decrease in RNFL thickness and GHT+IPT thickness in contrast with the increase in AU. It was observed that SFD and DFD increased in correlation with the increase in AU. It was also seen that there was no correlation with FAZ, AI, FD, SMK, SPD, DPD, Whole image, Inside disc, and PPCVD.