Ticari davalarda dava şartı olan arabuluculuk
Mediation as a condition of trial in commercial cases
- Tez No: 695541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, dava şartı, dava şartı olan arabuluculuk, zorunlu arabuluculuk, Türk ticaret kanunu, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları, hukuk muhakemeleri kanunu, Mediation, mediation as a condition of trial, cause of action, compulsory mediation, Turkish code of commerce, alternative dispute resolution, code of civil procedure
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Dünya üzerinde yargı sistemleri ile ilgili sorunlar yaşayan bütün ülkeler kaliteli yargıya erişimi kolaylaştırmak, yargılama sürecini hızlandırmak için çözüm arayışı içindedir. Bu bağlamda arabuluculuk yargıda biriken yükleri azaltmak için önemli bir araç olarak birçok hukuk sisteminde ön plana çıkmıştır. Arabuluculuk, diğer bütün alternatif uyuşmazlık çözüm yolları gibi temelde gönüllülük esasına dayalıdır. İş yükü altında tıkanma noktasına gelen yargı sistemleri için arabuluculuğun çıkış yolu olarak görülmesiyle, ülkemizdeki gelişimine benzer şekilde ihtiyari olmaktan zorunluluğa geçen hızlı bir geçiş görülmüştür. Son on yıl içinde arabuluculuk ile tanışan ülkemiz, bir kısım uyuşmazlıklarla sınırlı olarak dava şartı adı altında zorunlu arabuluculuk uygulamasının yürürlükte olduğu ülkeler arasına girmiştir. İhtiyari temelli olan bu uygulamanın zorunlu olarak uygulanması elbette bazı yenilikleri yanında getirmiştir. Bu bağlamda dava şartı arabuluculuğun medeni usul hukukunda getirdiği pek çok yenilik mevcuttur. Yargılamanın başlangıcından, yargılama giderlerinin paylaşımına kadar etkileri olan ve her geçen yıl farklı hukuk alanında dava şartı olarak kabul edilen arabuluculuk maddi hukuka da yenilikler getirmektedir. Ticari davalar için dava şartı olan arabuluculuk uygulamasının maddi ve usul hukukuna ilişkin etkilerini tartıştığımız bu çalışmada uygulamadaki yeni gelişmeler dikkate alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Almost all nations having challenges with regards to their judicial systems are in search of solutions that will ease the access to the jurisdiction as well as those that will speed the process. Mediation, within this context, has come into prominence in a great number of systems as a significant medium that will relieve the burden of the judicial systems. The mediation, like all other alternative methods of settling disputes, mainly rests with the voluntary basis. Considering the mediation as a method of relieving the workload that will eventually terminate the whole system, the trend from being arbitrary to compulsory has been so swift in Turkey. Having met the system of mediation last 10 years of period, Turkey is one of the countries in which the mandatory mediation as cause of action is practiced in several disputes in its limited forms. The transition from arbitrary to compulsory mediation has certainly brought upon several new implementations. In this context, there have been a number of new implementations and practices in Law of Civil Procedure due to the mediation as cause of action. Exerting impacts on commence of the lawsuits to the allocation of court expenses, etc. and being acknowledged as cause of action in many other fields of law, the mediation brings forth a number of new implementations in substantive law as well. Our experience which we have gained from real life practices shall make difference in this study in which we have explored the impacts of mediation as cause of action for commercial cases with regards to substantive and procedural law.