İşletmelerde konkordato sürecinin işleyişi, uygulama ve finansal yönden değerlendirilmesi
Operation implementation and financial evaluation of the concordat process in business
  1. Tez No: 695540
  2. Yazar: OKAN GENİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN NESRİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konkordato, Hukuk, Finansal Boyut, Concordat, Law, Financial Dimension
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Ülkemizdeki ekonomik koşullarda yaşanan olumsuzluklar, Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi, enflasyonda artış eğilimi, faiz oranlarının yükselmesi ile birlikte borçlarını ödemekte güçlük çeken şirketlerin sayısında da artış yaşanmaktadır. Özellikle şirketlerin nakde daha fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemlerde alacaklarının tahsilinde yaşanan güçlükler ile birlikte stok yönetim maliyetleri şirketlerin işletme sermayesi sorunlarını daha da arttırmaktadır. Bu nedenle iflas riskinin de önemli ölçüde hissedildiği bu kapsamdaki işletmeler yönünden, faaliyetlerine devam edebilmesi için konkordato başvurusunda bulunulması, bu süreçlerin aşılabilmesi için önemli bir araç konumunda bulunmaktadır. Konkordato, en son 2004 sayılı İcra İflas Kanununda düzenlenmiştir. 31.07.2016 tarihinde OHAL kapsamında 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde sermaye şirketlerinin iflasının ertelenmesi ile ilgili düzenlemenin kaldırılması ile birlikte konkordato müessesesi tekrar gündeme gelmiştir. 15.03.2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile konkordatoya ilişkin düzenlemeler getirilmiştir. Konkordato;“Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir.”şeklinde ifade edilerek, borçlunun yasal şartların varlığı halinde başvurabileceği bir uygulama olarak tanımlanmaktadır. Konkordato düzenlemesinin hukuki boyutları yanında mali boyutu da önem arz etmektedir. Bu çalışmada, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile düzenlenmiş bulunan konkordato sistemi 15.03.2018 tarihli 7101 sayılı Kanun ve 19.12.2018 tarihli 7155 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler de dikkate alınarak ve örnek bir uygulamadan hareketle işletmelerde sürecin işleyişinin finansal yönleri itibarıyla değerlendirilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the negative economic conditions in our country, the depreciation of the Turkish money against foreign exchange, the increase in inflation, and the increase in interest rates, the number of companies that have difficulty in paying their debts is also increasing. Especially in these periods when companies need more cash, together with the difficulties in collecting their receivables, stock management costs increase the working capital problems of companies. For this reason, in terms of businesses in this scope, where bankruptcy risk is also considered to a significant extent, making a concordat application is an important tool to overcome these processes in order to continue their activities. Concordat was most recently regulated in the Enforcement and Bankruptcy Law No. 2004. With the removal of the regulation regarding the postponement of the bankruptcy of capital companies within the scope of the Decree Law No.669 within the scope of the state of emergency on 31.07.2016, the concordat establishment was once again on the agenda. With the Law No. 7101 on Execution and Bankruptcy and Amendments to Some Laws published in the Official Gazette dated 15.03.2018, regulations on concordat have been introduced. Concordat;“Any debtor who is unable to pay his debts even though they are due or is in danger of being unable to pay it on time may demand concordat in order to pay his debts or to get rid of a possible bankruptcy.”It is defined as an application that the debtor can apply in the presence of legal conditions. Besides the legal dimensions of the concordat arrangement, the financial dimension is also important. In this study, it is aimed to evaluate the functioning of the process in enterprises in terms of financial aspects, taking into account the concordat system regulated by the Enforcement and Bankruptcy Law No.2004, and the regulations made by the Law No.7101 of 15.03.2018 and the Law No.7155 of 19.12.2018.