Learner autonomy in secondary school virtual classrooms: Turkish EFL teachers' perceptions and practices
Ortaokul sanal sınıflarında öğrenen özerkliği: Yabancı dil olarak İngilizce öğreten Türk öğretmenlerin algıları ve uygulamaları
- Tez No: 695546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen özerkliği, özerk öğrenen, sanal sınıf, çevrimiçi eğitim, Learner autonomy, autonomous learner, virtual classroom, online education
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi ve öğrenimi bağlamında öğrenen özerkliği 21. Yüzyılın küreselleşen dünyasında daha büyük bir önem kazanmış olan etkili bir kanal olmuştur. Günümüzdeki yaşam, özerk olunduğunda daha etkili olduğuna inanılan çevrimiçi eğitimin eğitim sürecine egemen olacağını göstermiştir. Ayrıca çevrimiçi eğitim bağlamlarındaki öğrenen özerkliği becerilerinin önemi son zamanlarda bilim insanlarının dikkatini çekmektedir. Bu çalışma yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretmenlerin Hatay ilindeki ortaokul sanal sınıflarında öğrenen özerkliğine yönelik algıları ve uygulamalarını incelemektedir. Veri, nicel ve nitel veri toplama araçları kullanılarak elde edilmiştir. Nicel veri için öğrenen özerkliği algıları ve öğrenen özerkliğini destekleyen dil öğretim yöntemlerini araştırmak amacıyla özel ve devlet ortaokullarında çalışmakta olan 194 öğretmene bir anket uygulanmıştır. Nicel veriyi desteklemek üzere katılım için gönüllü olan 21 İngilizce öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular öğretmenlerin çevrimiçi dil eğitiminde özerk öğrenen ve öğrenen özerkliğinin önemi ve anlamına yönelik yüksek farkındalığa sahip olduklarını göstermiştir. Öğrenen özerkliği ve çevrimiçi öğrenme ortamları arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlardan öğretmenlerin öğrenen özerkliğini geliştirmeye yönelik olan uygulamaları ile ilgili çok etkili görüşlere sahip oldukları çıkarılabilir. Ancak sanal sınıflarda uygun olmayan geleneksel yaklaşımları pratiğe döktükleri tahmin edildiğinden uygulama konusunda zorluk çekmektedirler. Buna ek olarak, çevrimiçi eğitimde öğrenen özerkliğini desteklemek, öğrenci ve öğretmen bazlı sınırlılıkların yanısıra zaman, müfredat ve sınıf mevcudu sınırlamaları gibi çeşitli nedenlerle zorlayıcıdır. Bu çalışmanın bulguları öğrenen özerkliği cesaretlendirmesindeki zorlukları belirleme bakımından İngilizce dil öğretimi alanına katkıda bulunabilir. Bulgular aynı zamanda İngilizce öğretmenlerinin etkili görüşlerini ve uygulamalarını sunarak sanal dil sınıflarında özerk öğrenme yaratmaya yönelik kavrayış sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Learner autonomy in EFL teaching and learning context has long been taken as an efficient channel, which has gained more significance in the globalized world of the 21st century. Today's life has demonstrated that online education, which is believed to be more effective when autonomous, will dominate the education process. Besides, the significance of learner autonomy skills for online educational settings has recently attracted the attention of scholars. In this vein, this study investigates EFL teachers' perceptions and practices concerning learner autonomy in secondary school virtual classrooms in Hatay, Turkey. The data were collected using both quantitative and qualitative data collection tools. For the quantitative data, a questionnaire was administered to 194 teachers working at state and private secondary schools to explore learner autonomy perceptions and language teaching practices promoting learner autonomy. To support the quantitative data, semi-structured interviews were conducted with 21 EFL teachers volunteering to participate. Findings revealed that the EFL teachers have a high awareness of the meaning and significance of learner autonomy and an autonomous learner in online language education. There seems to be a connection between learner autonomy and online learning environments. It is deduced from the findings that teachers have compelling views concerning practices to foster learner autonomy. However, they are having difficulty promoting it due to the fact that they are assumed to be practising traditional approaches which cannot be appropriate in online EFL teaching and learning environment. Moreover, learner autonomy promotion is challenging in an online learning setting for several reasons, such as time, curriculum, and class-size limitations in addition to teacher-related and learner-related constraints. The findings of this study may contribute to the ELT field in terms of identifying challenges in learner autonomy encouragement. They also provide insights into creating autonomous learning in virtual language classrooms presenting influential views and practices of EFL teachers.