Brand and ephemeral retail design experience through social media influencers
Sosyal medya fenomenlerı aracılığıyla marka ve geçici mağaza tasarımı deneyimi
  1. Tez No: 695713
  2. Yazar: EZGİ DOĞA BALKANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimari ve Dekorasyon, Industrial Design, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Geçici Mağazacılık, Pop-up Mağazacılık, İç Mekan Tasarımı, Marka Deneyimi, Sosyal Medya Pazarlaması, Ephemeral Retailing, Pop-Up Retailing, Interior Design, Brand Experience, Social Media Marketing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Dünyamızın içinde bulunduğu değişim ve gelişim her bir bireyi farklı etkilediği gibi markaları da etkilemektedir. Gün geçtikçe pazarlama yöntemleri ve tüketici davranışları üzerine yapılan araştırmaların artması, değişen dünyaya uyum sürecinde markalara önemli şekilde destek olmaktadır. Günümüzün gereklilikleri ve tüketici ihtiyaçlarının bir sonucu niteliğinde olan geçici mağazacılık kavramı, markalar için de tüketici için de önemli hale gelmiştir. Geçici mağazacılığa dair alan yazılarını incelediğimizde, geçici mağaza gibi geçici alanların markalar için sadece kar elde ettikleri alanlardan olmaktan çıkıp tasarımın farklı boyutlarıyla ön planda olduğu, pazarlamanın kalıplaşmış stratejilerden kurtulduğu ve çok disiplinli çalışmaların yürütüldüğü alanlar haline geldiğini görmekteyiz. Sadece markaya hizmet eden değil aynı zamanda tüketicinin merkezinde yer aldığı, deneyim odaklı ve sürprizlerle dolu bu alanlar, 21. yüzyıl perakendeciliğinde etkin bir şekilde rol almaktadır. Bu çalışmanın amacı geçici mağaza mekanlarının sosyal medya fenomenleri tarafından sosyal medya aracılığıyla tüketiciye aktarımı sırasında iç mekân tasarımının markaya olan katkılarının araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda iki aşamalı bir alan çalışması yürütülmüştür. Çalışmanın ilk aşamasında gözlem yöntemi kullanılırken ikinci aşaması on katılımcı ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden viii oluşmaktadır. Geçici mağazacılık alanında yapılan iç mekan tasarımlarının ve bu alanların sosyal medya üzerinden tüketiciye aktarım yöntemlerinin markaları nasıl etkilediği olumlu ve olumsuz yönleriyle incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda iç mekan tasarım öğelerinin geçici mağazalarda kullanımına ve markaların izlediği sosyal medya stratejilerine dair önerilerde bulunulmuştur. İç mekan tasarımı, aktarım yöntemi ve marka arasındaki ilişkilere dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The changes and developments that our world is going through do not only affect every individual in different ways but brands as well. The increasing number of research studies on marketing techniques and consumer behaviour helps brands to adapt themselves into this changing world. Ephemeral retailing can be seen as the result of these current requirements and consumer needs, and it has become a significant concept for brands and consumers. Examination of the literature on ephemeral retailing shows us that ephemeral spaces such as pop-stores and event stores have become more than a door used only for profit and that these are spaces where design plays an important role, traditional marketing strategies are surpassed, and multidisciplinary work is practiced. These spaces which do not solely serve brands but also concentrate on the consumer, bring experience to the focus and are full of surprises, play an active role in twenty-first century retailing. The aim of this thesis is to study the ways in which interior design affects and contributes to brand experience in the case of influencers conveying their ephemeral store experiences via social media. In line with this aim, a two-stage field study was conducted. Observation constitutes the first stage of this study, while in the second stage ten semi-structured interviews are conducted. Both the positive and negative effects of vi interior design and of the ways in which these spaces are conveyed to consumers via social media bring about for brands themselves are examined. As a conclusion, this thesis presents suggestions about the use of interior design elements in ephemeral retails and social media strategies that brands utilize. Attention was paid to interior design, the ways in which it is conveyed, and the relationship brands have with these concepts.