Investigation of the distributions of Col1a1 Rs1800012 polymorphism in adult individuals with malocclusion
Col1a1 Rs1800012 polimorfizminin maloklüzyonu olan erişkin bireylerdeki dağılımlarının incelenmesi
  1. Tez No: 695985
  2. Yazar: YAZID A.S. DAMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: COL1A1, polimorfizm, Maloklüzyon, ortodonti, genetik, COL1A1, Polymorphism, Malocclusion, Genetics, Orthodontics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Kollajenler, ektrasellüler matris ve bağ dokuda yer alan ve üçlü fiberiler protein yapısında olan mekanik destek sağlayan yapılardır. Günümüzde 27 farklı tipi olduğu bilinmektedir. İnsandaki kollajenlerin %80-90'ını tip I, II ve III kollajen oluşturmaktadır. Bu proteinleri kodlayan genlerde görülebilen varyasyonlar ve polimorfizmler, aşırı elastikiyet gibi fizyolojik durumlara neden olarak işlev bozukluklara neden olabilmektedirler. Bu çalışmamızda COL1A1 geni rs1800012 polimorfizminin maloklüzyonu olan erişkin bireylerdeki dağılımlarını belirlemeyi amaçladık. Gereç-yöntemler: Çalışmamıza maloklüzyonu olan 49 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya gönüllü olarak katılan bireylerden çalışma öncesi yapılan analizler ve çıktıları hakkında detaylı bilgi verilmiş, kendilerinden imzalı bilgilendirme formları alınmıştır. DNA izolasyonu için swab (Invitrogen, Van Allen Way Carlsbad, CA, USA) vasıtası ile bukkal mukoza hücreleri temin edilmiştir. Tüm polimorfizmlerin genotiplemesi gerçek zamanlı PCR (RT-PCR) yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular ve Sonuç: COL1A1 rs1800012 polimorfizmi için CC, AC ve AA genotiplerinin sayı ve yüzdeleri sırasıyla 26 (%53,1),18 (%36,7), 5(%10,2) olarak tespit edilmiştir. Allel dağılımlara bakıldığında ise A ve C allelleri 28 (%28) ve 70 (%72) olarak bulunmuştur. COL1A1 rs1800012 polimorfizmi incelendiğinde CC genotipi ve C allelinin çalışma grubunda baskın olarak gözlenmiştir. Bu çalışma, üst ve alt kesici diş inklinasyonlari ile iskeletsel, sagital ve vertikal ilişkilerin fenotipinin CC, AC ve AA genotipleri ile muhtemel ilişkilerine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Collagen is a structure in the extracellular matrix and connective tissue that provides mechanical support in the form of triple fibrillar protein. Today it is known that there are 27 different types. Type I, II and III collagen form 80-90% of human collagen. Variables and polymorphisms that can be seen in genes encoding these proteins can cause functional disorders such as excessive elasticity, causing physiological conditions. In this study, we aimed to analyze COL1A1 rs1800012 polymorphism in patients with malocclusion. Materials and methods: In our study, 49 patients with malocclusion were included. The volunteers participated in the study were given detailed information about pre-study analyzes and outputs, and signed informative forms were obtained from them. DNA isolation from buccal swabs by using PureLink DNA isolation kit (Invitrogen, Van Allen Way Carlsbad, CA, USA). Genotyping of all polymorphisms was determined by real-time PCR (RT-PCR) method. Results and conclusion: The number and percentages of CC, AC and AA genotypes for COL1A1 rs1800012 polymorphism were determined as 26 (%53.1),18 (%36.7), 5(%10,2) respectively. When allelic distributions are examined, A and C alleles were found as 28 (28%) and 70 (72%). When the COL1A1 rs1800012 polymorphism was examined in our study group, it was observed that CC genotype and C allele were more dominant. This study shows the possible relationship between upper and lower incisors inclination and skeletal sagittal and vertical relationship phenotypes with the CC,AC and AA genotypes.