Türkiye, Azerbaycan enerji birlikteliği olan Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) projesinin Türkiye ve Azerbaycan pazarı açısından önemi
The importance for the purpose of market Turkey and Azerbaijan of Turkey Azerbaijan the project of energy association with trans-Anatolian pipeline (EATAP)
  1. Tez No: 695998
  2. Yazar: HASRAT SAFAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERDAR ERCİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Energy, Public Relations, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Türkiye, Enerji Politikası, TANAP, Azerbaijan, Turkey, Energy Policy, TANAP
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünya'da ilk kez petrol üretimi yapan devlet olarak bilinen Azerbaycan petrol endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Azerbaycan'ın bu alanda ki deneyim ve tecrübesi diğer devletler tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Azerbaycan bağımsız enerji ilişkilerini geliştirme politikası üzerine durmuştur. Bu girişimler ardından gelen ilk yıllarda özellikle 1991-1994 seneleri arasında birden fazla sorun ile uğraşmışlardır. Ancak Azerbaycan bu sorunların çözümünü bulmakta fazla gecikmeyerek 1994 yılında Asrın Anlaşması'nı imzalamıştır. 1997 yılına gelindiğinde ise Bakü-Supsa adı verilen Batı petrol hattı yapımına başlamışlardır. Devamında ise yine farklı bölgelerde bu petrol hatlarını kurmaya devam etmişlerdir. 2006 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattını ve 2007 yılında Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattının yapımını üstlenmiş ve başarı ile sonuçlandırmıştır. Başladığı noktadan çok farklı bir konum ve statüye yükselen Azerbaycan artık dışarıdaki ülkelerden yatırım beklemek yerine kendisi diğer ülkelere yatırım yapmaya başlamıştır. Azerbaycan'ın bu yükselişi ve başarısı uluslararası konumuna da önem kazandırmış ve güvenilir ortaklıklar için kendini öne çıkarmıştır. Azerbaycan enerji iş birliği açısından en çok Türkiye ile iş birliğinde bulunmuştur. Türkiye enerji kaynaklarının az olmasının olumsuz yönde etkilerini uzun süre yaşamış olmasına karşın coğrafi konumunun iyi olması sebebi ile bundan yararlanmak isteyerek enerji politikası üzerinde çalışmalara başlamıştır. Bu bağlamda Türkiye ve Azerbaycan arasında ortak birçok proje birlikteliği başlamıştır. Bilhassa Güney Gaz Koridoru Projesi ve bu projenin bir uzantısı olan Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) projeleri Avrupa ve hem de enerji güvenliğini sağlamıştır. Azerbaycan ve Türkiye'nin bu iş birlikleri her iki ülke içinde önemli kazanımlara neden olmuştur. Türkiye'nin enerji alanında ki yükselme planlarını ve Azerbaycan'ın uluslararası konumunu güçlendirmesi için iş birliklerinin derinleşerek devam etmesi gerekmektedir. Bu tezin amacı Türkiye ve Azerbaycan enerji birlikteliği olan Trans Anadolu Boru Hattı Projesinin (TANAP) Türkiye ve Azerbaycan pazarı açısından önemini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Known as the first oil producing state in the world, Azerbaijan has an important place in the oil industry. The experience and experience of Azerbaijan in this field started to be used by other states as well. Azerbaijan, which gained its independence in 1991, focused on the policy of developing independent energy relations. In the first years after these attempts, they dealt with more than one problem, especially between 1991-1994. However, Azerbaijan did not delay in solving these problems and signed the Contract of the Century in 1994. In 1997, they started the construction of the Western oil line called Baku-Supsa. Subsequently, they continued to establish these oil lines in different regions. He undertook the construction of the Baku-Tbilisi-Ceyhan oil pipeline in 2006 and the Baku-Tbilisi-Erzurum natural gas pipeline in 2007 and concluded successfully. Azerbaijan, which has risen to a very different position and status from where it started, has now started to invest in other countries instead of waiting for investments from abroad. This rise and success of Azerbaijan has also added importance to its international position and highlighted itself for reliable partnerships. Azerbaijan Turkey with the most in terms of cooperation on energy cooperation was found. Despite the effects of the geographical location of Turkey's energy resources in a negative direction of less benefit to having lived a long time with good reason to be willingly began to work on energy policy. In this context, between Turkey and Azerbaijan have started many projects in common unity. In particular, the Southern Gas Corridor Project and the Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) and Trans-Adriatic Pipeline (TAP) projects, which are an extension of this project, have ensured European and energy security. Azerbaijan and Turkey, this cooperation has led to significant gains in both countries. plans to increase the energy field that Turkey and Azerbaijan should continue to deepen their cooperation in order to strengthen its international position. The aim of this thesis Turkey and Azerbaijan energy partnership with Trans Anatolian Pipeline Project (TANAP) is investigating the importance of Turkey and Azerbaijan market.