Abşeron Yarımadası'nda antropojenik kıyı değişimleri
Anthropogenic coastal changes in the Absheron Peninsula
  1. Tez No: 696132
  2. Yazar: AYSEL ABDURRAHIMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı, Abşeron Yarımadası, Değişim, Azerbaycan, Coastal, Absheron Peninsula, Change, Azerbaijan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Abşeron Yarımadası Azerbaycan'ın doğusunda yer almakla birlikte Hazar Denizi, Büyük Kafkas Dağları'nın güney-doğu etekleri ve Kura-Aras Depresyonu ile sınırlıdır. Abşeron Yarımadası Bakü, Sumgayıt ve pek çok küçük kasabalarla birlikte Azerbaycan'ın önemli yerleşim ve sanayi alanlarından biridir. Yarımadada doğal ve antropojen etkenler uzun yıllar boyunca ister iç kesimlerde ister kıyı alanlarında önemli derecede değişimlere neden olmuştur. Çalışmada Azerbaycan Cumhuriyeti'nin, 825 km'lik kıyı alanlarının bir kısmı olan Abşeron Yarımadası'nın kıyı alanlarındaki antropojen değişimler ele alınmıştır. Bu arazilerin beşeri ve ekonomik hayata sunduğu birçok olanaklar vardır. Fakat tarih boyunca bize sunulmuş bu olanaklar doğal ve beşeri tahribata uğramıştır. Çalışmada Abşeron Yarımadası'nın kıyı alanlarının yerleşme, nüfus, tarım, turizm, ulaşım, sanayi vb. beşeri özelliklerini ve kullanımlarını ortaya koymakla birlikte, bu arazilerde yanlış kullanımdan oluşan sorunlara uygulanabilir çözüm önerilerinin sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Absheron Peninsula, which constitutes the research area, is located in the east of Azerbaijan and is generally limited by the Caspian Sea, the south-east slopes of the Great Caucasus Mountains and the Kura-Aras Depression The Absheron Peninsula is one of the important residential and industrial areas of Azerbaijan, together with Baku, Sumgait and many small towns. Natural and human factors have caused significant changes in the peninsula for many years, whether in the interior or coastal areas. In this study, the anthropogenic changes in the coastal areas of the Absheron Peninsula, which is a part of the 825 km of coastal areas of the Republic of Azerbaijan, are discussed. These lands have many opportunities offered to human and economic life. However, these opportunities offered to us throughout history have been naturally and humanly damaged. In the study, the settlement of the coastal areas of the Absheron Peninsula, population, agriculture, tourism, transportation, industry, etc. By presenting the human characteristics and uses, it is aimed to present applicable solutions to the problems caused by misuse in these lands.