Resim İş Öğretmenliği Anabilim Dalı öğrenci ve öğretim elemanlarının sosyal medya tutumları ile sanat görüşleri arasındaki ilişki
Perceptions of students and academics of the Department of Art Teaching regarding the relationship between social media and art
- Tez No: 696136
- Danışmanlar: PROF. ÇAĞATAY İNAM KARAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sanat Eğitimi, Resim-iş Öğretmenliği, Sanat Görüşü, Sosyal Medya Tutumu, Social media, art education, art teaching, art perception, social media attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Sürekli ilerleyen teknoloji ile değişen yaşam şartları beraberinde sanatı da değişime zorlamıştır. Yeni teknikler, malzemeler ve kullanılan yeni araç gereçler sanatın farklı biçimlerde gün yüzüne çıkmasını sağlamıştır. Sanatta meydana gelen bu değişim sürecinde, sanatı meydana getiren düşüncelerin de zaman içerisinde baştan aşağı değiştiği görülmektedir. Günümüzde geçmiş dönemlerde yaşanan estetik kaygılar, artık yerini farklı arayışlara ve farklı amaçlara bırakmıştır. Bilgisayarın icadıyla beraber yeni bir çağ başlamış ve sanatçılara da farklı olanaklar sunulmuştur. Teknoloji sayesinde sınırlar ortadan kalkarak, sanatçının yeni ifade biçimleri kazanmasıyla birlikte sosyal medyanın ve izleyicisinin fikir yapısını, algısını ve beklentilerini tamamen değiştirmiştir. Bu çalışma da karma tip araştırma deseni ile yürütülmüş olup sosyal medyanın sanatsal içerik üreten sayfa ve bloklarının kullanılmasında Türkiye'de bulunan üniversitelerin Resim İş Öğretmenliği Anabilim Dalı öğrenci ve öğretim elemanlarının sanat ve sosyal medya ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya resim-iş öğretmenliği bölümünden 448 öğrenci ile 20 öğretim elemanı katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilere sosyal medya tutum ölçeği ile sanata ilişkin görüşleri belirleme ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada ulaşılmak istenen bilgilerden yola çıkılarak alt amaçlar oluşturulmuş ve bu bilgileri ölçmek için izlenecek güzergâh ve yöntem belirlenmiştir. Çalışmada nicel verileri ölçmek adına Creswell'in (2013) ardışık tanımlayıcı tasarımı seçilmiştir. Araştırmanın nitel bölümünde ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ile örneklem grubundaki öğretim elemanlarının sosyal medya ve sanat ilişkisi hususunda görüşleri incelenmiş ve nicel bölümde elde edilen bulgularla birleştirilerek tartışma bölümünde değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel sonucunda uygulanan her iki testte de cinsiyete, eğitim gördüğü üniversite, sınıf düzeyi, takip süresi ve kullandıkları cihaz türüne göre farklılıklar gözlemlenmiştir. Nitel araştırmanın sonucunda sanatsal üretimin detaylarına göre ana sanat dallarına, akademik unvanlara, cinsiyet ve mesleki deneyim sürelerine göre farklılıklar gözlemlenmiştir. Ayrıca sosyal medya, sanat eğitimini destekleyici özelliklere sahiptir, öğrencileri eğitim sürecinde güdülemektedir, meslek gelişimi için önemli fırsatlar sunmaktadır, sosyal medyanın olumlu yönlerinin yanında sanat eğitimi ve sanatçı üzerinde olumsuz etkileri de olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Changing life conditions with the developed technology has driven art to change along with it. Novel techniques, materials and novel tools, and equipment that are used have caused art to come to the light in different styles. In the changing process occurring in art, it is observed that ideas that constituted art also changed entirely in time. Today, the aesthetic concerns experienced in the past have left their place to new pursuits and different goals. With the invention of computers, a new era has begun and different opportunities were presented to artists. By removing borders thanks to technology, along with artists' gain of new ways of expression, belief structures, perceptions, and expectations of artists and viewers have changed completely. This study was conducted with the mixed-method research design and it was aimed to investigate the relationship between art and social media in students and academics of the Departments of Art Teaching at universities in Turkey in terms of using web pages and blogs that produce artistic content in social media. 448 students and 20 academics from the department of art teaching participated in the study. The social media attitude scale and the determinant scale for opinions about the art scales were conducted with the participating students in the study. By setting out from the information that was wished to be obtained, sub-goals were formed and the route and method to follow to measure this information were determined. In the study, to measure the quantitative data, Creswell's sequential explanatory design was chosen. In the qualitative section of the study, the perceptions of academics in the sample were investigated in terms of the relationship between social media and art by semi-structured interview forms, and these findings were combined with the findings obtained in the quantitative section and evaluated in the discussion section. In the quantitative conclusion of the study, in both tests conducted, it was observed that there were differences according to gender, university of education, grade level, the period of following, and type of device used. In the conclusion of the qualitative investigation, it was observed that there were differences according to the main branch of art, academic title, gender, and professional experience period. Additionally, social media had qualities to support art education while motivating students in the education period. Social media also presented important opportunities for professional development while it was observed that social media had negative effects on art education and artists in addition to its positive aspects.