Predatory yayıncılık: Türkiye'de predatory dergi yayıncılığı
Predatory publishing: Predatory journal publishing in Turkey
  1. Tez No: 696212
  2. Yazar: NURGÜL KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Şaibeli yayıncılık, yazarlık, saygın dergiler, farkındalık, Predatory publishing, authorship, reputable journals, awareness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bilimsel çalışmaların en önemli unsuru yayınlardır. Şaibeli yayıncılık konusu, dünya çapında yayın yapan birçok akademisyeni etkilemeye devam ettiği için şaibeli dergilerin varlığı bilimsel yayınlar adına ciddi bir tehdit olduğu artık bilinmektedir. Şimdi bu tür dergilerin var olduğu konusunda daha fazla farkındalık olmasına ve bunları tanımlamaya yardımcı olacak daha fazla kaynak olmasına rağmen yazarlar için şaibeli dergileri saygın dergilerden ayırt etmek yine de zor olabilmektedir. Bu açıdan bilim iletişiminin tüm paydaşları, etik olmayan uygulamaların birçok yönünün farkında olması, iyi kontrol edilmiş ve kanıta dayalı makaleler yayınlaması önemlidir. Akademik yayıncılık, dergilerinin yaygınlaşması ve çevrimiçi yayıncılığa geçişle birlikte büyük ölçüde değişmiştir. Artık yazarların çalışmalarını her zamankinden daha fazla yayınlayabilecekleri dergiler bulunmaktadır. Bu çalışma, araştırmacıların şaibeli dergilerden kaçınma konusundaki tutumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, 2015-2020 yılları arasında Sosyal Bilimler alanında Kültür Bakanlığı'ndan ISSN almış dergi editörlerinin şaibeli dergi ve yayıncılar hakkındaki farkındalığın ve şaibeli dergiler ile yayın hayatına yeni başlamış olan dergiler ile ilgili tutumları anket tekniği ile saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma evrenini oluşturan toplam katılımcı sayısı 377 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamıza toplam 196 dergi editörü katılmış, bununla birlikte ulaşılması gereken katılımcı sayıları sağlanmıştır. Dolayısı ile örneklemin istatistiksel olarak evreni temsil gücü sağlanmıştır. Çalışmaya katılan araştırmacıların şaibeli dergi süreçlerine ilişkin şu önemli sonuçlara ulaşılmıştır:  Dergi editörlerinin çok büyük bir kısmı şaibeli yayınlar hakkında fikir sahibidir.  Şaibeli yayın deneyimi oldukça düşüktür. Yayıncılar üzerinden iletilen e-posta davetlerinin büyük bir kısmı şaibeli yayıncı olarak değerlendirilmektedir.  Editörler şaibeli dergilerin tanımını yapabilmektedir.  İzin dahilinde olmadan dergilere editör olarak atanma durumu çok düşüktür.  Dergilerin büyük bir kısmı şeffaflık konusunda yoğun çalışmalar sergilemektedir. Ortaya konan bulgular doğrultusunda editörlerin şaibeli dergiler ve yayıncılar konusunda ulusal anlamda şaibeli dergi listelerinin oluşturulmasına gereksinim duyulduğu ve etik dışı yayıncılığın bilime, akademiye ve akademisyenlere zarar verdiği düşüncesinden hareketle üniversitelerin bu tür yayınların herhangi bir akademik değerlendirme kapsamına dahil etmemeleri gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda;“Şaibeli yayıncılar için sınırların belirlenmesine ve tüm üniversiteler adına eşit kriterlere, düzenlemelere (politika, yönerge, yönetmelik vb.) ihtiyaç duymaktadırlar”şeklinde olan temel hipotez doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important element of scientific studies are publications It is now known that the existence of predatory journals poses a serious threat to scientific publications, as the issue of predatory publishing continues to affect many academics worldwide. Although there is now greater awareness that such journals exist and there are more resources to help identify them, it can still be difficult for authors to distinguish predatory journals from reputable journals. In this respect, it is important for all stakeholders of science communication to be aware of many aspects of unethical practices and to publish wellcontrolled and evidence-based articles. Academic publishing has changed drastically with the proliferation of journals and the transition to online publishing. Now more than ever, there are journals where authors can publish their work. This study aims to reveal the attitudes of researchers about the predatory journals avoidances. For this purpose, the awareness of journal editors who received ISSN from the Ministry of Culture in the field of Social Sciences between 2015 and 2020, and their attitudes towards predatory journals and publishers that have just started publishing life, were tried to be determined by survey technique. The total number of participants constituting the research universe was calculated as 377. A total of 196 journal editors participated in our study, and the number of participants to be reached was provided. Therefore, the statistical power of the sample to represent the universe was provided. Followings are the important conclusions reached relating to predatory journal process of the researchers participated to the study:  Most of the journal editors have an opinion about predatory publications.  The predatory publisher experience is quite low. Most of the e-mail invitations sent through publishers are considered as dubious publishers.  Editors can define predatory journals.  It is very rare to be appointed as an editor to journals without permission.  Most of the journals work intensively on transparency. According to the findings, it is revealed that universities should not include such publications in the scope of any academic evaluation, considering that the editors need to create nationally dubious journal lists on predatory journals and publishers, and that unethical publishing harms science, academia and academics. In this sense; fundamental hypotheses have been confirmed that“Predatory publishers need to be defined and equal criteria and regulations (policy, directive, regulation, etc.) on behalf of all universities”.